Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale demareaza in aceasta perioada proiectul "Viata dupa gratii" prin care isi propune sa dezvolte o serie de retele integrate de incluziune sociala pentru persoanele private de libertate, prin acordarea de sprijin prin programe specifice de insertie profesionala, precum si prin programe de sensibilizare a angajatorilor in vederea facilitarii angajarii acestei categorii de persoane.
Prima etapa a proiectului consta intr-un studiu realizat la nivel national privind nevoile specifice de formare vocationala a persoanelor aflate in detentie si in centrele de reeducare, calificarile si nivelul profesional al acestora si analiza nevoilor pietei muncii locale.
Se vor desfasura ulterior si campanii de sensibilizare si promovare, importante in demersul de sensibilizare si motivare a angajatorilor pentru eliminarea stereotipurilor si reticentelor privind angajarea detinutilor. De asemenea, prin campaniile de informare se doreste promovarea locurilor de munca destinate asistentilor sociali, ce sunt disponibile in cadrul penitenciarelor / centrelor de reeducare.
Proiectul are in vedere participarea la cursuri de formare a 1.500 de detinuti aflati in penitenciare in ultimul an de detentie sau in evidentele comisiei pentru eliberarea conditionata, fie in serviciul de probatiune. Stagiile de practica obligatorii programelor recunoscute vor fi realizate in ateliere de lucru organizate la nivelul penitenciarelor ce vor fi dotate si modernizate.
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Legis Plus Legislatia Muncii
Valoarea totala a acestui proiect este de 17.515.809,74 lei, iar o parte din aceasta suma este asigurata de Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, in cadrul axei prioritare 6 "Promovarea incluziunii sociale", Domeniul major de interventie 6.2. "imbunatatirea accesului si participarii grupurilor vulnerabile pe piata muncii". Acesta se va desfasura in perioada 2011 - 2013.