Va informam ca rata somajului in forma ajustata sezonier a scazut usor, la 5,3%, in luna martie a acestui an, comparativ cu februarie, insa in randul tinerilor (15 - 24 ani) continua sa aiba un nivel ridicat, de 22,1%.
Aceste date au fost transmise de Institutul National de Statistica (INS).
In randul barbatilor, rata somajului a depasit-o cu 0,8 puncte procentuale pe cea consemnata la nivelul femeilor, valorile fiind 5,7% in cazul persoanelor de sex masculin si 4,9% in cazul celor de sex feminin.
Numarul somerilor in varsta de 25 - 74 ani reprezenta 74,1% din numarul total al somerilor estimat pentru luna martie 2024.
Pentru persoanele adulte (25 - 74 ani), rata somajului a fost estimata la 4,2% pentru luna martie 2024 (3,9% in cazul femeilor si 4,5% al barbatilor).
CONDITII pentru a beneficia de somaj
Potrivit art. 16 din Legea nr.76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiari ai prevederilor acestei legi sunt persoanele in cautarea unui loc de munca, aflate in una dintre urmatoarele situatii:
a) au devenit someri in sensul prevederilor art. 5 pct. IV lit. c);
b) nu au putut ocupa loc de munca dupa absolvirea unei institutii de invatamant;
c) ocupa un loc de munca si, din diferite motive, doresc schimbarea acestuia;
d) au obtinut statutul de refugiat sau beneficiaza de alta forma de protectie internationala, conform legii, sau se afla in procedura de solutionare a cererii de azil si au acces pe piata muncii, in conditiile prevazute de lege;
e) sunt cetateni straini sau apatrizi care au fost incadrati in munca sau au realizat venituri in Romania sau care au drept de munca pe teritoriul Romaniei, conform legii;
f) nu au putut ocupa loc de munca dupa repatriere sau dupa eliberarea din detentie, respectiv in timpul sau dupa executarea unei pedepse ori a unei masuri educative sau a altor masuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Stabilirea sanctiunilor disciplinareIntrebare: Conform art. 250 din Codul muncii, angajatorul stabileste sanctiunea disciplinara aplicabila in functie de gravitatea abaterii, luand in considerare criterii precum comportamentul general in serviciu al salariatului si eventualele sanctiuni disciplinare aplicate anterior acestuia. In cazul unui salariat impotriva caruia, pe parcursul activitatii, au fost formulate mai multe plangeri legate de comportamentul sau, care insa nu au facut obiectul unei cercetari disciplinare, ori care a fost anterior...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Pensie cu reducerea varstei standard de pensionare. Incetare CIMIntrebare: Vin cu rugamintea de a ne clarifica urmatoarea situatie. In cadrul unitatii noastre scolare avem o salariata nascuta la data de 06.01.1964 care si-a depus dosarul de pensionare incepand cu data de 01.09.2024, avand o vechime de 42 de ani in munca. In luna decembrie a i s-a comunicat decizia de pensionare. Intrebare: Salariata isi poate continua activitatea in baza aceluiasi contract individual de munca pana la implinirea varstei standard de pensionare fara suspendarea pensiei? Ce optiuni avem ca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<