INS: rata somajului in forma ajustata sezonier a SCAZUT la 5,3%

rata somaj 2024ins somaj 2024
INS: rata somajului in forma ajustata sezonier a SCAZUT la 5,3%
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va informam ca rata somajului in forma ajustata sezonier a scazut usor, la 5,3%, in luna martie a acestui an, comparativ cu februarie, insa in randul tinerilor (15 - 24 ani) continua sa aiba un nivel ridicat, de 22,1%.
 
Aceste date au fost transmise de Institutul National de Statistica (INS).
 
In randul barbatilor, rata somajului a depasit-o cu 0,8 puncte procentuale pe cea consemnata la nivelul femeilor, valorile fiind 5,7% in cazul persoanelor de sex masculin si 4,9% in cazul celor de sex feminin.
 
Numarul somerilor in varsta de 25 - 74 ani reprezenta 74,1% din numarul total al somerilor estimat pentru luna martie 2024.
 
Pentru persoanele adulte (25 - 74 ani), rata somajului a fost estimata la 4,2% pentru luna martie 2024 (3,9% in cazul femeilor si 4,5% al barbatilor).
 

CONDITII pentru a beneficia de somaj

 
Potrivit art. 16 din Legea nr.76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiari ai prevederilor acestei legi sunt persoanele in cautarea unui loc de munca, aflate in una dintre urmatoarele situatii:
 
a) au devenit someri in sensul prevederilor art. 5 pct. IV lit. c);
b) nu au putut ocupa loc de munca dupa absolvirea unei institutii de invatamant;
c) ocupa un loc de munca si, din diferite motive, doresc schimbarea acestuia;
d) au obtinut statutul de refugiat sau beneficiaza de alta forma de protectie internationala, conform legii, sau se afla in procedura de solutionare a cererii de azil si au acces pe piata muncii, in conditiile prevazute de lege;
e) sunt cetateni straini sau apatrizi care au fost incadrati in munca sau au realizat venituri in Romania sau care au drept de munca pe teritoriul Romaniei, conform legii;
f) nu au putut ocupa loc de munca dupa repatriere sau dupa eliberarea din detentie, respectiv in timpul sau dupa executarea unei pedepse ori a unei masuri educative sau a altor masuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare.

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
rata somaj 2024ins somaj 2024

Data aparitiei: 07 Mai 2024
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

INS: rata somajului in forma ajustata sezonier a SCAZUT la 5,3% Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
CCC. Documente existente in dosarIntrebare: Doresc sa stiu daca la dosarul angajatului care solicita concediu crestere copil este obligatoriu sa existe adeverinta din care sa reiasa ca celalalt parinte nu beneficiaza de CCC.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Abonament servicii suportat de angajator pentru salariat. Tratament fiscalIntrebare: O societate plateste pentru un singur angajat un abonament anual de membru intr-un club de business - principalul scop al acestui club este networking-ul , socializarea , cunoastere de posibili colaboratori. Acest abonament include sedinte saptamanale de mentorat pe varii teme si acces la alte evenimente...contra cost. O factura aferenta unui astfel de evenimant include de obicei cateva nopti de cazare, mesele aferente perioadei , acces la trainninguri , acces la spa, piscina , petrecere cu DJ...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]