Indemnizatie lunara de 500 lei pentru copiii persoanelor decedate din motive politice in dictatura

Isabela Alexe
Isabela Alexe
15 Iulie 2020
15 Iulie 2020
Isabela Alexe
Isabela Alexe
indemnizatie 500 leiindemnizatie lunara persecutii politicevictimele regimului comunist
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea de completare a Decretului-Lege nr.118/1990, potrivit caruia copiii persoanelor decedate din motive politice in dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945 au dreptul la o indemnizatie lunara de 500 lei.
 
Potrivit Agerpres, legea are ca obiect de reglementare modificarea si completarea Decretului-Lege nr. 118/1990, in sensul de a aduce reparatiile juste, cuvenite, pentru suferintele indurate de victimele regimului comunist aflate in viata, care, datorita persecutiilor politice, vadit nedrepte, au fost grav discriminate social si profesional, ceea ce a avut ca efect limitarea si restrangerea majora a veniturilor materiale ale acestora si ale familiilor lor, timp de decenii, in toata perioada comunista.
 
Conform noului act, "copilul celui decedat in luptele cu organele de represiune comunista, in rascoale taranesti ori decedat, din categoria celor disparuti sau exterminati in timpul detentiei, internati abuziv in spitale de psihiatrie, deportati, stramutati, prizonieri sau carora li s-a stabilit domiciliu obligatoriu, are dreptul la o indemnizatie lunara de 500 lei".
 
De asemenea, aceeasi lege stabileste:
 
"Copilul minor la data la care unul sau ambii parinti s-au aflat in una din situatiile prevazute la art. 1 alin. (1) si (2), precum si copilul nascut in acea perioada are dreptul la o indemnizatie lunara in acelasi cuantum cu indemnizatia de care a beneficiat parintele sau. Copilul nascut dupa incetarea situatiilor prevazute la art. 1 alin. (1) si (2) are dreptul la o indemnizatie lunara in cuantum de 50% din indemnizatia de care a beneficiat parintele sau. Copilul care s-a aflat atat in situatiile prevazute la alin. (6), cat si in una din situatiile prevazute la art.1 alin. (1) si (2) beneficiaza de indemnizatia al carei cuantum este mai mare. La stabilirea indemnizatiei in situatia in care ambii parinti ai copilului au beneficiat de indemnizatie lunara se ia in calcul indemnizatia parintelui al carei cuantum este mai mare".
 
Actul normativ a fost initiat de deputatul minoritatilor nationale Slavoliub Adnagi care a precizat, potrivit sursei citate, ca "din cei circa 128.000 de fosti detinuti politici, deportati, stramutati si sotii/sotiile celor decedati care mai erau in viata in 1990, la 31 mai 2019 mai erau viata 32.062, rata mortalitatii fiind acum de circa 300 de persoane pe luna, cu tendinta accentuata, media de varsta fiind in jur de 80 de ani".
 
"Media de varsta a copiilor beneficiarilor Decretului-lege, nascuti inainte, in timpul sau dupa perioada in care parintii lor s-au aflat in aceste situatii este de circa 60 de ani. Scopul acestei initiative este de a aduce reparatiile juste, cuvenite pentru suferintele indurate de victimele regimului comunist aflate in viata, care din cauza persecutiilor politice, vadit nedrepte, au fost grav discriminate social si profesional, ceea ce a avut ca efect limitarea si restrangerea majora a veniturilor materiale ale acestora si ale familiilor lor timp de decenii, in toata perioada comunista", a mentionat deputatul. 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]