Ce este evaluarea prin feedback 360 de grade

metoda feedbackevaluarea performantelorevaluare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Una dintre cele mai eficiente metode de evaluare folosite in ultimul timp este feedback 360 de grade.

Prin aceasta metoda, performanta unui angajat pe un anumit post este evaluata atat de seful direct, cat si de alte persoane care intra in contact direct cu cel evaluat: colegi, clienti, furnizori etc. In acelasi timp, angajatul in cauza isi autoevalueaza propria performanta.

Astfel, procesul de evaluare realizeaza un cerc complet de 3600.
Asadar, metoda feedback 3600 ofera o privire de ansamblu asupra performantei unei persoane la locul de munca.

In locul unei singure evaluari din partea superiorului, angajatul primeste feedback de la mai multe surse (de aceea evaluarea 3600 mai este numita evaluare multisursa sau multievaluator).

Pentru angajatii evaluati, feedbackul oferit de catre mai multi colegi este puternic motivational.
Folosit ca trambulina pentru cresterea profesionala, evaluarea poate avea un impact puternic asupra carierei individului, dar si asupra succesului firmei.

Puteti folosi evaluarea prin feedback 3600 ca un proces continuu, pe care sa il aplicati la anumite intervale, de obicei anuale, pentru a monitoriza progresul profesional al angajatilor.


Indrumar pentru aplicarea cu succes a evaluarii prin feedback 360 de grade

- Pastrati anonimatul persoanelor implicate in evaluare, altele decat seful direct.

Principala caracteristica a evaluarii prin feedback 3600 este performanta acesteia de a furniza informatii directe, mult mai complexe si cu un grad mai mare de obiectivitate fata de simpla evaluare a sefului direct.

Dar pentru a beneficia cu adevarat de informatii obiective, este foarte important sa pastrati anonimatul persoanelor implicate in procesul de evaluare, altele decat managerul/seful direct.

Ceea ce intereseaza in primul rand in urma evaluarii sunt informatiile care se pot obtine si mai putin cine le-a oferit.

Persoana evaluata este informata asupra rezultatelor evaluarii, dar nu i se indica cine si ce fel de informatie a furnizat.

Astfel, persoanele implicate in evaluare vor oferi mai multe informatii, vor mentiona si aspectele mai putin pozitive si vor putea sa formuleze chiar si recomandari.

Un alt aspect important este acela ca prin pastrarea anonimatului se evita posibilele conflicte interpersonale, iar aspectele mai putin pozitive sunt mai usor de acceptat si apoi de corectat de catre persoana evaluata.

- Asigurati confidentialitatea procesarii rezultatelor evaluarii prin feedback 3600.

Tot pentru obiectivitatea rezultatelor evaluarii este important sa asigurati si confidentialitatea procesarii informatiilor obtinute in urma aplicarii chestionarelor de evaluare.

Recomandarea noastra este ca aceasta etapa sa fie realizata de catre o persoana externa echipei implicate in procesul de evaluare.

- Pastrati transparenta relatiei sef-subaltern.

Abordarile moderne in management arata ca este important ca in procesul de evaluare sa fie implicati atat sefii directi, cat si subalternii.

De aceea va recomandam metoda feedback 3600 care creeaza cadrul unui dialog pozitiv pentru ca ambii participanti la evaluare – managerul si angajatul evaluat – primesc o copie a raportului final privind rezultatele evaluarii.


de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
metoda feedbackevaluarea performantelorevaluare

Data aparitiei: 14 Octombrie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ce este evaluarea prin feedback 360 de grade Nota: 3.7 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


ARTICOLE SIMILARE

Ce este evaluarea prin feedback 360 de grade

Mai multe articole despre metoda feedback
Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]