Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu un raspuns in ceea ce priveste situatia urmatoare: O colega angajata la sediul din localitatea X cu instructaj facut la 6 luni conf deciziilor, s-a mutat la un alt loc de munca tot la sediul din aceeasi localitate. Si aici la fel ca si la vechea functie sunt aceleasi riscuri (fiind vorba de personal TESA). Va rog sa ma ajutati cu un raspuns in ceea ce priveste instructajul. Trebuie facut instructaj de 8 ore la schimbarea locului de munca sau fiiind vorba de aceeasi locatie aceleasi riscuri pot sari peste partea de instructaj la schimbarea locului de munca?
Raspuns: Potrivit prevederilor art. 90, alin (2) din HG nr. 1425/2006 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, instruirea la locul de munca este obligatorie si in cazul lucratorilor carora li se schimba locul de munca in cadrul intreprinderii si/sau unitatii.
Instruirea la locul de munca se face de catre conducatorul direct al noului loc de munca.
Durata instruirii la noul loc de munca nu va fi mai mica de 8 ore si se stabileste prin instructiuni proprii de catre conducatorul locului de munca respectiv, impreuna cu:
a) angajatorul care si-a asumat atributiile din domeniul securitatii si sanatatii in munca; sau
b) lucratorul desemnat; sau
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
40 Modele de Regulament Intern
c) un lucrator al serviciului intern de prevenire si protectie; sau
d) serviciul extern de prevenire si protectie.
Instruirea la noul loc de munca se va efectua pe baza tematicilor de instruire si trebuie sa cuprinda si informatii privind riscurile de accidentare si imbolnavire profesionala specifice locului de munca si/sau postului de lucru respectiv.
Ori, potrivit prevederilor art. 15 alin. (1) pct. 1) din HG nr. 1425/2006, identificarea pericolelor si evaluarea riscurilor se face pentru fiecare componenta a sistemului de munca, respectiv executant, sarcina de munca, mijloace de munca/ echipamente de munca si mediul de munca pe locuri de munca/posturi de lucru, nu pe intreprindere si/sau unitate.
Inceperea efectiva a activitatii la noul post de lucru de catre lucratorul instruit se face numai dupa verificarea cunostintelor de catre seful ierarhic superior celui care a facut instruirea si se consemneaza in fisa de instruire individuala.
Prin urmare, potrivit legii, nu se poate sari peste instruirea la locul de munca in cazul schimbarii locului de munca in cadrul intreprinderii si/sau unitatii.