Chiar daca in mod normal procedura de eliberare a certificatului medical nu produce dificultati in ceea ce priveste colaborarea de munca dintre angajator si salariat, situatia poate prezenta un grad mai mare de complexitate atunci cand angajatul cu contract individidual de munca este strain si pleaca in tara natala pentru a fi supus investigatiilor medicale. La intoarcere, acesta aduce un certificat medical eliberat de un medic din Germania. Cum va proceda angajatorul la plata salariului si cum va trata acesta certificatul medical emis de medicul strain?
In acest sens, potrivit art. 11 alin. (1) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, asiguratii beneficiaza de concedii si de indemnizatii, in baza certificatului medical eliberat de medicul curant, conform reglementarilor in vigoare.
La alin. (2) al aceluiasi articol se prevede ca, in intelesul OUG 158/2005 medic curant este orice medic aflat in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate, precum si orice alt medic cu autorizatie de libera practica valabila si care incheie o conventie in acest sens cu casele de asigurari de sanatate, in conditiile acestei ordonante de urgenta.
In consecinta, pentru ca salariatul sa beneficieze de concediu medical si indemnizatie de incapacitate temporara de munca trebuie sa va prezinte un certificat medical eliberat de un medic aflat in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate, precum si orice alt medic cu autorizatie de libera practica valabila si care incheie o conventie in acest sens cu casele de asigurari de sanatate, in conditiile OUG 158/2005.
In baza art. 33 din Norma de aplicare a prevederilor OUG 158/2005, asiguratii care isi pierd capacitatea de munca in timp ce se afla in alta tara in interes de serviciu sau in interes personal primesc certificate de concediu medical de la medicul curant, cu avizul directiilor de sanatate publica, in baza actelor doveditoare traduse si autentificate, in conditiile si pe duratele prevazute de lege. Aceste certificate de concediu medical se pot elibera retroactiv de catre medicii curanti, in termen de maximum 5 zile de la data obtinerii avizului de la directiile de sanatate publica.
40 Modele de Regulament Intern
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Astfel, daca salariatul datorita problemelor de sanatate isi pierde capacitatea de munca in Germania medicul curant ii poate acorda concediu medical in conditiile stabilite de art. 33 Norma de aplicare a prevederilor OUG 158/2005, mai sus citat.
Avand in vedere cele expuse, indemnizatiile de incapacitate temporara de munca se platesc in baza certificatelor medicale eliberate de medici care profeseaza in Romania si care se afla in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate sau au autorizatie de libera practica valabila si au incheiat o conventie cu casele de asigurari de sanatate.