Testarea candidatilor prin proba de lucru. Ce prevederi legale trebuie respectate?

revista romana de legislatia muncii salarizare revisalproba de lucruproba angajator
Testarea candidatilor prin proba de lucru. Ce prevederi legale trebuie respectate?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
Dorim sa angajam niste lucratori intr-un depozit. Se poate face o proba de lucru inaintea angajarii? Ce documente trebuie intocmite pentru a fi in legalitate? Pe cate ore se poate face?
 
Solutia specialistului:
 
Organizarea unei probe de lucru poate fi parte a recrutarii personalului prin organizarea unui proces de selectie care ar consta in depunere, de catre candidatii la ocuparea unui loc de munca a unui dosar cu documente: cerere de angajare, cartea de identitate, acte de studii/de calificare, adeverinte/recomandari de la alti angajatori pentru experienta anterioara in munca, alte documente, urmata de realizarea unei examinari sub forma unei probe practice.
 
 
 
Oferta lunii: Va abonati acum pentru 12 luni la Revista Romana de Legislatia muncii si beneficiati de: 
 
 
 
Acesta proba practica consta in testarea modului in care candidatii duc la indeplinire operatiunile specifice unui lucrator in depozit si, fiind vorba despre un examen, apreciem ca poate dura atâta timp cât este necesara executarea demonstrativa de catre fiecare candidat a fiecarei operatiuni de lucru in depozit, in fata persoanei/persoanelor care fac parte din comisia de recrutare/examinare. Cu titlu general, un examen poate dura 1-2 ore, depinde de ce operatiuni trebuie realizate de candidatul la ocuparea locului de munca.
 
La finalul examinarii prin proba practica ar trebui sa se intocmeasca un proces verbal in care sa se consemneze modul de desfasurare a probei practice, eventual notele/calificativele acordate fiecaruil canditat si desemnarea canditatului/candidatilor câstigatori. In urma acestui examen sub forma de proba practica, vor fi selectati si apoi angajati viitorii lucratori.
 
Pentru aceasta este nevoie sa publicati un anunt de recrutare a fortei de munca in care precizati: denumirea posturilor, calificarea necesara (daca este cazul), tipul de contract de munca (perioada determinata/nedeterminata, norma intreaga/partiala), data pana la care se depun dosarele si unde  se depun acestea, faptul ca se organizeaza o proba practica, data, ora si locatia unde se organizeaza proba.
Precizam ca acest mod de recrutare este folosit indeosebi de unitatile bugetare, care sunt obligate sa selecteze personalul prin concurs sau examen, dar este utilizat si de angajatori din domeniul privat care doresc sa selecteze personalul inainte de a-l incadra in munca.
 
Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, mai prevede o posibilitate de testare a capacitatilor profesionale, si anume perioada de proba. Astfel la art. 31 alin. (1) din Codul muncii se prevede ca pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere. 
 
In acest caz, practic angajati persoana, iar in contractul individual de munca inscrieti durata perioadei de proba (exista o rubrica speciala in modelul contractului de munca) – maximum 90 de zile. In aceasta perioada, angajatorul poate evalua modul in care salariatul duce la indeplinire atributiile stabilite prin fisa postului, modul in care se adapteaza si se comporta la locul de munca. 
 
La alin. (3) al art. 31 se prevede ca pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
 
Astfel, daca in perioada de proba angajatorul este nemultumit de modul in care angajatul isi desfasoara activitatea, poate inceta contractul de munca al acelei persoane doar printr-o notificare pe care i-o comunica, fara preaviz si fara a fi necesara motivarea notificarii. In mod similar, si angajatul, daca este nemultumit de conditiile de munca, poate notifica angajatorului incetarea contractului fara preaviz si fara motivarea notificarii.
 
 
 
 
 
 
 
 

de LegislatiaMuncii.ro


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
revista romana de legislatia muncii salarizare revisalproba de lucruproba angajator

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 04 Martie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Testarea candidatilor prin proba de lucru. Ce prevederi legale trebuie respectate? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare cetatean din India. ConditiiIntrebare: Care sunt documentele necesare pentru angajare muncitori din India? Sunt anumite proceduri care trebuie sa le parcurga angajatorul? care sunt institutiile statului care trebuie informate cu privire la noii angajati?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Munca suplimentara si munca in zilele de repaus saptamanal. Sporul de weekendIntrebare: Societatea are program de functionare de la 8 la 16. In weekend sunt persoane care lucreaza 4 sau 6 ore aleator (persoana x luna aceasta are doar 6 ore sambata , luna viitoare are 12 ore , luna 3 nu are ore suplimentare) . Orele respective sunt tratate ca si ore suplimentare si se achita conform Codului muncii. Pentru persoanele respective societatea trebuie sa acorde spor de weekend? Daca da, care este baza de aplicare pentru acest spor?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Timpul de munca si Programul de lucru: 7 Studii de caz pentru 2021
Descarcati GRATUIT raportul special

"Timpul de munca si Programul de lucru: 7 Studii de caz pentru 2021"
 

 


 
Atentie la pontaj si programul de lucru!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Timpul de munca si Programul de lucru: 7 Studii de caz pentru 2021"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]