Astfel, sumele cuprinse in rezervele fondului la jumatatea anului, insumeaza 1,6% din valoarea depozitelor garantate, aflandu-se in crestere fata de procentul de 1,2% inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut. Aceasta rata asigura Fondului de Garantare un loc in cadrul schemelor de garantare a depozitelor din Uniunea Europeana cu cele mai mari grade de acoperire a expunerii.
Potrivit analistilor, situatia din prezent difera foarte mult de cea de acum 10 ani cand o astfel de notiune a fondului de garantare era departe de a fi implinita. Mai mult decat atat, nici legislatia pentru garantare nu era inca intocmita.
Primele schimbari vizibile in acest sens au fost reprezentate de realizarea de catre Guvern a fondului de despagubire pentru deponenti. Daca inainte aceste sume erau foarte mici, plafonul de garantare de astazi este foarte mare, fapt care demonstreaza imbunatatirea situatiei din trecut.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Fondul de Garantare are in vedere atat depozitele firmelor mici si mijlocii, cat si pe cele ale populatiei la bancile locale. Exceptie fac cele care isi desfasoara activitatea in regim de sucursala, in limita a 100.000 euro. Pentru depozitele mai mari, a fost creat fondul pentru despagubirea persoanelor prejudiciate in cursul administrarii speciale.