Model de contestatie in temeiul Codului de procedura fiscala

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
24 Octombrie 2017
24 Octombrie 2017
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
model contestatiecodul procedura fiscaladecizie impunereobligatii fiscaleinspectia fiscaladiferente impozit
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Contestatia se formuleaza in scris si cuprinde datele de identificare a contestatorului, obiectul contestatiei, motivele de fapt si de drept, dovezile pe care se intemeiaza, semnatura contestatorului sau a imputernicitului acestuia, precum si stampila in cazul persoanelor juridice.

ADMINISTRATIA FINANTELOR PUBLICE A SECTORULUI 5

Subscrisa SC ........... cu sediul in Bucuresti ....................., cod unic de identificare ......, in temeiul art. 205 si urmatoarele din Codul de procedura fiscala, prin reprezentantul sau  legal, formuleaza in termenul legal prezenta

CONTESTATIE - Exemplu

impotriva Deciziei de impunere privind obligatiile fiscale suplimentare stabilite de inspectia fiscala inregistrata sub nr. 453645/31.01.2013 emisa de catre institutia dvs. prin care in mod nelegal au fost stabilite diferente de impozit de 81.906 lei, precum si majorari de intarziere aferente in cuantum de 6.213 lei.

Stabilirea diferentelor de impozit mentionate mai sus, care fac obiectul prezentei contestatii, a fost nelegala, fara a avea ca temei vreuna dintre prevederile legale invederate inclusiv in raportul de inspectie fiscala. Stabilirea diferentei s-a efectuat fara respectarea dispozitiilor legale inclusiv cele privind inspectia fiscala, temeiul de drept invocat neavand legatura cu obligatia fiscala stabilita prin decizia de impunere. De altfel, temeiurile legale invocate in raportul de inspectie nu contin prevederi cu privire la caracterul impozabil al sumei respective.

Aplicare a prevederilor Titlului III din Codul fiscal, desi nu a fost precizata in mod expres in CAP IV din raportul de inspectie este cea corecta, veniturile acordate avand caracter salarial, neputand fi asimilate dividendelor potrivit art. 7 pct. 12 din Codul fiscal.

Subliniem ca eroarea efectuata prin stabilirea diferentelor de impozit pe salarii putea fi evitata daca erau respectate dispozitiile procedurale prevazute de art. 107 alin. (2) Cod procedura fiscala privind exprimarea punctului de vedere asupra constatarilor inspectiei fiscale si a consecintelor acesteia. Astfel, organele de inspectie fiscala si, ulterior, persoanele care au emis decizia de impunere puteau fi instiintate asupra erorii comise.

De asemenea, in acest context, subliniem faptul ca nu au fost respectate conditiile prevazute de art. 43 Cod procedura fiscala privind mentionarea in decizia de impunere a elementelor ce trebuie cuprinse in actul administrativ fiscal privind audierea contribuabiluluicu privire la situatiile care produc consecinte juridice.

Fata de argumentele de drept si de fapt expuse mai sus solicitam admiterea contestatiei astfel cum a fost formulata si pe fond desfiintarea Deciziei de impunere privind obligatiile fiscale suplimentare stabilite de inspectia fiscala inregistrata sub nr. 453645/31.01.2008 si in subsidiar, in temeiul art. 216 alin. (3) din Codul de procedura fiscala, recalcularea obligatiilorfiscale aferente anului 2007 pe baza documentelor aflate in posesia dvs. si emiterea unei noi decizii de impunere.

Anexez, in sustinerea prezentei contestatii, in copie, urmatoarele documente: decizia de impunere nr. 662122, precum si raportul de inspectie fiscala.
SC ............. Data .............



NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]