Potrivit COR, macelarii taie animalele pe linie, in banda; transeaza, dezoseaza si sorteaza carnea pe calitati; conserva carnea prin sarare, uscare, frig sau fum; pregatesc si ambaleaza carnea si produsele derivate pentru vanzare.
La fel ca si in cazul celorlalte ocupatii din grupa 7, ocupatia de macelar necesita cunostinte profesionale care se dobandesc in scoli profesionale, licee industriale sau cursuri de calificare.
La angajarea in munca, cerintele necesare ocuparii unui post se stabilesc de angajator tinand seama de prevederile Clasificarii ocupatiilor din Romania, precum si de alte acte normative cu caracter special prin care se stabilesc cerintele minime de studii pentru ocuparea unor functii.
In cazul de fata, persoana care solicita angajarea are un certificat eliberat de un furnizor de formare profesionala (Institutul pentru chimia alimentara - Laboratorul pt. Chimia si Tehnologia Produselor din Carne), care atesta absolvirea unor cursuri de instruire teoretica si practica in specializarea Tehnologii clasice si moderne pentru transarea carnii.
In aceste conditii, persoana in cauza poate fi angajata in unitate pe postul de macelar, prin incheierea unui contract individual de munca.
In scopul unei bune adaptari a salariatului la cerintele postului, angajatorii pot organiza programe de formare profesionala pentru salariatii proprii, in conformitate cu prevederile OG 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor. In baza acestor cursuri, angajatorii elibereaza certificate de absolvire recunoscute in cadrul unitatii respective
De asemenea, angajatorii pot finanta din fonduri proprii participarea salariatilor la programe de formare profesionala organizate de furnizorii de formare profesionala, finalizate prin certificate de calificare sau de absolvire cu recunoastere nationala.