Legea privind ajutorul de somaj va fi modificata

03 Noiembrie 2010
03 Noiembrie 2010
monitorul oficial
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Legea cu privire la sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca va suferi, din nou, modificari, la propunerea ministrului Muncii, Ioan Botis. Comisia de munca din Camera Deputatilor a dat viza favorabil propunerii care urmeaza sa fie inscrisa pe ordinea de zi a sedintei de Plen. Modificarile vizeaza mai multe conditii pentru beneficiarii ajutorului de somaj, dar si o posibila blocare a subventiilor acordate angajatorilor care incadreaza in munca someri. Propunerea legislativa a fost depusa la Parlament in septembrie 2009, de catre deputatii Ioan Botis si Ioan Oltean, care doreau ca subventiile acordate angajatorilor care incadreaza in munca someri sa fie date in limita fondurilor din bugetul asigurarilor de somaj.

Cei doi sustineau la acea vreme ca ordonatorii de credite au nevoie de un cadru legal pentru a putea sista efectuarea unor astfel de plati catre angajatori, in situatia in care nu au fonduri suficiente. Propunerea a fost respinsa de toate forurile sesizate, de la Executiv, Consiliul Economic si Social, Consiliul Legislativ, comisiile de specialitate din Parlament., mentioneaza Financiarul.

Daca Consiliul Legislativ a considerat ca propunerea legislativa "afecteaza dreptul cetatenilor care, potrivit legii, au aceasta vocatie - conditionandu-l de un element extrinsec, si anume existenta sau inexistenta in bugetul asigurarilor pentru somaj a fondurilor necesare", CES a aratat ca textul "nu aduce nicio noutate (...), si in prezent acordarea masurilor active se face in limita bugetului aprobat pentru anul bugetar in curs".

Ajuns la Camera Deputatilor, textul a primit aviz negativ din partea Comisiei de buget-finante si a Comisiei pentru drepturile omului, insa in luna octombrie Guvernul a trimis un al doilea punct de vedere, in care arata ca sprijina initiativa legislativa, cu cateva amendamente.

Care sunt modificarile propuse in noua Lege a somajului:

Printre modificarile propuse se numara masurile de stimulare a ocuparii fortei de munca finantate din bugetul asigurarilor pentru somaj care trebuie sa se acorde in limita sumelor aprobate in bugetul asigurarilor pentru somaj cu aceasta destinatie, dar si ca masurile de acest tip care continua si in anul bugetar urmator sa fie finantate din bugetul anului respectiv.

De asemenea, se mai doreste ca in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical, beneficiarul ajutorului de somaj sa fie obligat sa instiinteze in scris agentia pentru ocuparea fortei de munca de faptul ca se afla in incapacitate temporara de munca. In plus, acesta va trebui sa precizeze numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta.

Totodata, conform textului, persoana care beneficiaza de indemnizatia de somaj, dar participa la programe de formare profesionala finantate din fonduri UE, nu mai este obligata sa participe la programe similare organizate de agentiile de stat.

Alta modificare presupune ca la stabilirea stagiului minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii nu se iau in considerare perioadele care reprezinta stagiu de cotizare utilizate pentru stabilirea si acordarea anterioara a unui drept la indemnizatie de somaj. 

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]