Lege privind reglementarea unor masuri de stimulare a angajatorilor care incadreaza in munca persoane disponibilizate din sistemul bugetar

10 Martie 2010
10 Martie 2010
lege
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PARLAMENTUL ROMÂNIEI

CAMERA DEPUTAŢILOR

Către Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor

În temeiul art.74 alin. (1) din Constituţia României, republicată, precum şi al art.92 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, vă înaintăm alăturat, spre dezbatere şi adoptare, propunerea legislativă pentru reglementarea unor măsuri de stimulare a angajatorilor care încadrează în muncă persoane disponibilizate din sistemul bugetar.

Iniţiatori,

Senator PNL Crin ANTONESCU

Deputat PNL Relu FENECHIU

Senator PNL Emilian FRÂNCU

Deputat PNL Victor Paul DOBRE


EXPUNERE DE MOTIVE

Această iniţiativă legislativă vine în contextul actualei crize economice care afectează România şi care a generat un proces larg de disponibilizări din rândul instituţiilor şi intreprinderilor finanţate de la bugetul de stat, în vederea reducerii cheltuielilor bugetare.

Conform estimărilor de la începutul anului 2010 şi a prevederilor Legii bugetului de Stat, se presupune că vor fi reduse cel puţin 100 000 de posturi din sistemul bugetar, în cursul acestui an.

Într-o perioadă de criză economică, statul trebuie să ofere o serie de instrumente pentru diminuarea şi echilibrarea fenomenului pierderii locurilor de muncă şi a şomajului. Din acest motiv, considerăm necesară identificarea unor soluţii proactive pentru a gestiona situaţia creată de numărul mare de disponiblilizări. Aceste soluţii trebuie să se rezume la stimularea creării unor noi locuri de muncă în mediul privat, precum şi la sprijinirea angajatorilor prin acordarea unor subvenţii specifice.

Concret, prezenta iniţiativă legislativă propune o măsură de stimulare pentru angajatorii care încadrează în muncă persoane disponibilizate din sistemul bugetar înscrise în evidenţa Agenţiei Naţionale apentru Ocuparea Forţei de Muncă cu statut de şomer. În acest sens, toţi angajatorii care încadrează în muncă persoane aflate în această situaţie vor beneficia de o subvenţie pentru fiecare angajat care a fost disponibilizat din sistemul bugetar, echivalentă cu o sumă egală cu ajutorul de şomaj pe care ar fi fost îndreptăţit să îl primească.

Subvenţia va fi virată lunar către angajator de la bugetul asigurărilor sociale de şomaj, prin Agenţiile Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă, pentru perioada în care angajatul ar fi beneficiat de ajutor de somaj. Pentru a se încadra în termenii acestei stimulări, angajatorul este obligat sa pastreze salariatul pentru dublul perioadei în care ar fi beneficiat de ajutor de şomaj. În cazul în care raporturile de muncă sau de serviciu dintre angajator şi angajat încetează din motivele enumerate în textul iniţiativei legislative, angajatorul va trebui să returneze către Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă sumele primite plus dobânda de referinţă a Băncii Naţionale a României în vigoare la data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu.

Aplicarea acestei propuneri legislative nu presupune niciun efort bugetar. Măsura se aplică doar disponibilizaţilor care se înscriu la ANOFM drept şomer, astfel încât fondurile care vor fi virate către angajator drept subvenţie sunt deja prevăzute în bugetul asigurărilor de


şomaj. Practic, aceleaşi sume care s-ar fi virat către şomeri de la bugetul asigurărilor sociale de şomaj se virează către angajatori cu scopul de a crea noi locuri de muncă.

Ca şi procedură de aplicare, există deja un sistem pus la punct prin care agenţiile judeţene de ocupare a forţei de muncă vireaza lunar subvenţii catre angajatori în cazul încadrării în muncă a absolvenţilor unor instituţii de învăţământ, în conformitate cu prevederile art. 80 – 83 din Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj si stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare. Aceeaşi procedură de virare a subvenţiilor către angajatori se poate aplica şi în cazul aplicării prevederilor acestei iniţiative.

Aplicarea prevederilor incluse în cadrul acestei iniţiative legislative va aduce multiple beneficii în contextul actualei crize economice.

În primul rând, prin stimularea financiară a angajatorilor care încadrează persoane disponibilizate se vor crea noi locuri de muncă în sistemul privat. Aceste noi locuri de muncă vor absorbi masa bugetarilor disponibilizaţi.

În al doilea rând, pe termen pe termen mediu şi lung, bugetul de stat va fi degrevat de o cheltuială legată de finanţarea posturilor bugetare disponibilizate. După finalizarea acordării subvenţiei către angajator şi stimularea acestuia pentru a crea un loc de muncă pentru fiecare disponibilizat din sistemul bugetar, bugetul de stat este eliberat de orice cheltuială pentru salariatul respectiv. Practic, pe termen mediu şi lung, statul ajută mediul privat, obţine contribuţii de pe urma încadrăriilor în muncă şi echilibrează aparatul bugetar prin transferul angajaţilor din mediul public în cel privat.

Nu trebuie neglijat nici faptul că, în perioada în care şomerii primesc ajutor de şomaj, statul nu beneficiază de contribuţii la buget, aşa cum s-ar întâmpla în cazul în care respectivii şomeri ar fi angajaţii unei unităţi de muncă. În cazul în care angajatorii încadrează în muncă acei şomeri, disponibilizaţi din sistemul bugetar, atunci statul va beneficia de contribuţii aferente angajării acestora.

Faţă de cele prezentate, vă supunem aprobării propunerea legislativă pentru reglementarea unor măsuri de stimulare a angajatorilor care încadrează în muncă persoane disponibilizate din sistemul bugetar.

În numele iniţiatorilor,

Senator PNL Crin ANTONESCU


PARLAMENTUL ROMÂNIEI

CAMERA DEPUTAŢILOR SENATUL

LEGE

privind reglementarea unor măsuri de stimulare a angajatorilor care încadrează în muncă persoane disponibilizate din sistemul bugetar

Parlamentul României adoptă prezenta lege:

Art.I. - (1) Angajatorii care încadrează în muncă şomeri proveniţi din rândul salariaţilor disponibilizaţi din sistemul bugetar beneficiază de o subvenţie de la bugetul asigurărilor sociale de stat echivalentă cu contravaloarea indemnizaţiei de şomaj care s-ar fi cuvenit fiecărui şomer astfel angajat, calculată de la data angajării acestuia.

(2) Prevederile alin. (1) se aplică angajatorilor care încadrează în muncă şomeri cu un salariu net mai mare sau egal decât indemnizaţia de şomaj la care acesta ar fi fost îndreptăţit.

(3) Subvenţia prevăzută la alin. (1) se virează lunar către angajator de către agenţiile judeţene de ocupare a forţei de muncă, pe o perioadă echivalentă cu intervalul de timp în care şomerul ar fi beneficiat de indemnizaţie de şomaj.

(4) Angajatorii care încadrează şomeri în condiţiile prevăzute de alin. (1) au obligaţia să menţină raporturile de muncă sau de serviciu ale acestora pentru o perioadă reprezentând dublul intervalului de timp în care persoana disponibilizată ar fi beneficiat de indemnizaţie de şomaj.


(5) Măsurile de stimulare prevăzute la alin. (1) nu se acorda pe perioadele in care raporturile de munca sau de serviciu sunt suspendate.

(6) Angajatorii care încetează raporturile de muncă sau de serviciu anterior termenului prevăzut la alin. (4), sunt obligaţi să restituie, în totalitate, agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă sumele încasate pentru fiecare şomer angajat în condiţiile alin. (1) plus dobânda de referinţă a Băncii Naţionale a României în vigoare la data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu, dacă încetarea acestora a avut loc din motive neimputabile angajatului.

Art. II

(1) În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale va elabora norme metodologice de aplicare, pe care le va supune spre aprobare Guvernului.

(2) Prin prezenta lege, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale este autorizat să opereze transferuri în execuţia sa bugetară de la fondul asigurărilor de şomaj către angajatorii care se încadrează în prevederile art. I, alin. (1). Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale este obligat să raporteze Ministerului Finanţelor Publice aceste modificări atât distinct, cât şi prin evidenţierea în situaţiile financiare trimestriale, respectiv anuale.

Această lege a fost adoptată de Parlamentul României cu respectarea prevederilor art.75 şi ale art.76 alin.(1) din Constituţia României, republicată.

Preşedintele Camerei Deputaţilor

Preşedintele Senatului

Roberta Alma Anastase

Mircea Dan Geoană

 

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]