Astfel, legea stabileste ca obligatia incheierii de asigurari impotriva dezastrelor naturale (cutremure, alunecari si inundatii) devine efectiva la 90 de zile de la adoptarea normelor de aplicare a actului normativ. Astfel, in primul an, proprietarii de constructii de tipul locuintelor trebuie sa incheie contracte de asigurare obligatorie a caselor pana la expirarea unei perioade de un an de la data implinirii termenului.
Potrivit noilor modificari, legea prevede la art. 3 alin. (1) ca "Incepand cu data la care se implinesc 90 de zile de la data adoptarii normelor de catre Ministerul Administratiei si Internelor si Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, emise in aplicarea prezentei legi, persoanele fizice si juridice sunt obligate sa isi asigure impotriva dezastrelor naturale, in conditiile prezentei legi, toate constructiile cu destinatia de locuinta, din mediul urban sau rural, aflate in proprietatea acestora si inregistrate in evidentele organelor fiscale".
In ceea ce priveste sanctiunile aplicate celor care nu incheie la timp aceste asigurari obligatorii, la art. 30 se mentioneaza ca "nerespectarea de catre persoanele fizice sau juridice a obligatiei de asigurare a locuintelor prevazută la art. 3 alin. (1), cu exceptia cazurilor in care persoanele respective se afla in situatia prevazuta la art. 11 sau nu a expirat perioada prevazuta la art. 33".
Referitor la emiterea politelor de asigurare obligatorie, acestea vor fi eliberate in urma protocoalelor incheiate de PAID (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale) cu primariile si alte autoritati, fiind estimat un numar de cinci milioane de constructii care nu sunt in prezent asigurate.
Doar cei 13 actionari PAID sunt in prezent autorizati sa vanda polite de asigurare obligatorie, iar acestia sunt: ABC Asigurari, Astra Asigurari, ARDAF, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Platinum Asigurari si Uniqa Asigurari.
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
PAID a eliberat deja peste 600.000 de polite pana la inceputul lunii iulie, iar prima de asigurare anuala este de pana la 20 euro, acoperind daune cuprinse intre 10.000 si 20.000 euro. In prezent, potrivit datelor furnizate de Pool, locuintele asigurate facultativ sau obligatoriu reprezinta circa 40% din fondul locativ al Romaniei.