Atentie: Stiti cum se asigura supravegherea medicala a lucratorilor? Este esential sa cunoastem aceste masuri, mai ales tinand cont de faptul ca expunerea lucratorilor la agenti biologici care pot produce imbolnaviri profesionale si/sau legate de profesiune si neaplicarea masurilor speciale de protectie impotriva acestora constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 8.000 lei.
Dupa cum bine stim, masurile necesare pentru desfasurarea supravegherii medicale a lucratorilor implicati in activitati ce presupun expunerea la agenti biologici sunt elaborate de Ministerul Sanatatii Publice.
Va amintim faptul ca medicul specialist de medicina muncii sau serviciul de medicina muncii aflat intr-o relatie contractuala cu angajatorul supravegheaza starea de sanatate printr-un examen medical corespunzator, inainte de expunerea profesionala si in continuare, periodic, facand astfel posibila aplicarea programelor de profilaxie ocupationala din medicina muncii.
Nu uitati faptul ca supravegherea medicala a lucratorilor trebuie sa includa cel putin urmatoarele masuri:
- inregistrarea antecedentelor medicale si profesionale ale fiecarui lucrator,
40 Modele de Regulament Intern
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
- o evaluare personalizata a starii de sanatate a lucratorilor,
- o supraveghere biologica pentru depistarea efectelor precoce si reversibile, daca este cazul.
In cazul in care se confirma ca un lucrator prezinta o infectie sau o boala care ar fi putut rezulta din expunerea la agenti biologici, medicul specialist de medicina muncii sau serviciul de medicina muncii trebuie sa propuna si celorlalti lucratori care au fost expusi in mod similar sa se supuna supravegherii medicale. In acest caz trebuie sa se efectueze reevaluarea riscului de expunere.
Lucratorii trebuie sa aiba acces la rezultatele supravegherii medicale care ii privesc personal si au dreptul sa solicite o reexaminare a rezultatelor acesteia.
Medicul specialist de medicina muncii sau serviciul de medicina muncii are urmatoarele obligatii:
- sa propuna masuri de protectie sau de prevenire utile individual, pentru fiecare lucrator;
- sa dea informatii si sfaturi medicale lucratorilor privind supravegherea medicala la care ei vor fi supusi dupa ce a incetat expunerea la agenti biologici.
Toate datele obtinute in cursul supravegherii medicale a fiecarui lucrator trebuie tinute intr-un dosar medical individual, care va fi pastrat de catre serviciul de medicina muncii cel putin 10 ani dupa incetarea expunerii.
SANCTIUNE
Expunerea lucratorilor la agenti biologici care pot produce imbolnaviri profesionale si/sau legate de profesiune si neaplicarea masurilor speciale de protectie impotriva acestora constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 8.000 lei, potrivit art. 53 lit. s) din Hotararea de Guvern nr. 857/2011 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele din domeniul sanatatii publice.
Sursa: Ghidul angajatorului: Medicina Muncii