Multi angajatori cunosc ca examenul medical se face la angajare si periodic - si atat. Or, legea prevede ca mai exista si alte examene obligatorii, printre care si examenul medical de adaptare.
El se efectueaza la indicatia medicului specialist de medicina muncii in prima luna de la angajare. Deci nu se efectueaza "automat", ci la indicatia medicului - deci recoamndabil ar fi sa vedem "cum sta" salariatul, dupa o luna de la angajare.
Pe de o parte, examenul medical de adaptare completeaza examenul medical la angajarea in munca, in conditiile concrete noilor locuri de munca (organizarea fiziologica a muncii, a mediului de munca, relatiile om-masina, relatiile psihosociale in cadrul colectivului de munca).
Pe de alta parte - si aici e marele castig al angajatorului si alsalariatului - ajuta organismul celor angajati sa se adapteze noilor conditii.
In fine, daca e cazul, examenul de adaptare determina depistarea unor cauze medicale ale neadaptarii la noul loc de munca si recomanda masuri de inlaturare a acestora.
Cauzele medicale pot fi, evident fizice sau psihice. Cauzele psihologice ar trebui descoperite de psiholog, cauzele ce tin de ergonomia muncii - de catre persoanele cuatributii de securitate si sanatate a muncii, iar cauze ce tin de eventuala neintegrare si de conflicte - de superiorul direct sau de conducatorul compartimentului de Resurse Umane.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Dar multe pornesc de la semnalele date de medic.
Asadar, examenul nu e obligatoriu, dar e de dorit. Departe de a fi "inca o belea pe cap", dimpotriva, folosit cum dse cuvine, conduce la salariati mai porductivi.
Parca se schimba problema.
Horatiu Sasu
Jurist si economist
Consultant in afaceri