V-ati intrebat vreodata cat timp consumam, zilnic, pentru a obtine aprobarea celorlalti? Desigur, uneori incercam sa evitam dezprobarea celuilalt, fie el parinte, sot, coordonator la locul de munca sau sef de departament. Cu toate acestea, nu ne simtim la fel de bine - sau de "liberi" - cand muncim pentru a evita greselile sau dezaprobarea, ca atunci cand muncim pentru a obtine succesul sau aprobarea celorlalti.
Vi s-a intamplat vreodata sa urmati un ordin la locul de munca, desi stiati ca acest lucru va pune pe dvs. sau pe ceilalti in pericol si daca ceva ar merge prost nu ar fi vina dvs., nu-i asa? Tocmai ati respectat ordinele unui superior. Exact ca atunci cand, copii fiind, faceam vreo boacana si spuneam repede: "Nu e vina mea, el mi-a zis sa fac asta!"
Conformitatea si supunerea in fata autoritatii sunt doua fenomene sociale extrem de puternice, care ne ajuta sa intelegem responsabilitatea individuala sau de grup in asumarea unui comportament riscant la locul de munca si in producerea accidentelor de munca.
A spune "Am facut ceea ce faceau toti ceilalti" reflecta conformitatea sociala, iar "Am facut ceea ce mi s-a cerut" reflecta supunerea in fata autoritatii. Oamenii isi asuma riscuri la locul de munca pentru ca toti ceilalti fac la fel sau pentru ca, uneori, urmeaza orbeste ceea ce li se cere.
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
40 Modele de Regulament Intern
Matei Iovan