Strategie pentru imbunatatirea sistemului de prestatii sociale

14 Martie 2011
14 Martie 2011
asistenta socialastrategieeconomii fiscaleprestatii sociale
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale a fost postata Strategia privind reforma in domeniul asistentei sociale 2011-2013. Aceasta strategie a fost cuprinsa intr-un Memorandum, semnat de ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si avizat de ministrul finantelor publice.

Planul se concentreaza pe prestatiile sociale administrate de MMFPS, identifica un set de probleme si propune masuri de corectare a acestora in perioada 2011-2013.

Intre problemele sistemului de prestatii sociale gestionate de MMFPS se regasesc: costul fiscal ridicat; deteriorarea distributiei echitabile si a ponderii sumelor care ajung la familiile cu venituri mici; gradul ridicat de fragmentare si complexitate care mareste artificial costurile de acces pentru beneficiari, cheltuielile mari de administrare ale sistemului, nivelul erorilor si al fraudelor; un nivel de dependenta ridicat, care reduce oferta agregata de munca.

Pentru corectarea lor, Strategia prezentata de MMFPS propune: economii fiscale estimate la circa 0,78% din PIB, la nivelul anului 2013; cresterea ponderii cheltuielilor cu prestatiile sociale pentru primele decile, care ajung la circa 50% din totalul acestora, cu alte cuvinte, focalizarea prestatiilor sociale asupra persoanelor cu cele mai reduse venituri; reducerea costurilor de acces la prestatiile sociale ale beneficiarilor cu aproximativ 20%, prin armonizarea si simplificarea procedurilor de cerere si recertificare.

De asemenea, sunt prevazute economii bugetare, prin reducerea erorilor si a fraudei din sistemul prestatiilor sociale de circa 0,1% din PIB anual; reducerea numarului de persoane cu varsta si apte de munca, care depind de sistemul de asistenta sociala cu cel putin 100.000 persoane (estimare preliminara); reducerea numarului de prestatii sociale administrate de MMFPS, de la 14 la mai putine, prin consolidarea prestatiilor pentru familiile cu venituri mici intr-un singur program reprezentat de venitul minim de insertie, precum si prin consolidarea platilor catre persoanele cu handicap.

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]