In aceasta perioada, IMM-urile cer Guvernului sa anuleze aplicarea de penalitati pentru neplata datoriilor la stat din perioada 2009-2010, in cazul firmelor care nu au mai inregistrat datorii inainte de declansarea crizei. Sumele datorate in prezent de aceste companii la bugetul de stat ajung a cateva sute de miliarde de lei.
In acest sens, Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), a declarat: "Sunt 20.000-30.000 de firme care inainte de criza nu au avut datorii la bugetul de stat. Din cauza crizei acestea au acum datorii, penalitatile sunt imense, nu se mai pot dezvolta, unele au murit deja, iar altele sunt pe moarte. Daca luam in calcul pentru fiecare dintre aceste firme penalitati pentru neplata datoriilor bugetare de 300-400 de milioane de lei vom vedea ca in total este vorba de sute de miliarde de lei".
Daca statul nu sterge aceste penalitati care se adauga datoriilor acumulate, firmele in cauza ar putea intra in faliment in perioada urmatoare. Nicolescu a mentionat, in cadrul unei conferinte de presa, ca aceste datorii ar fi trebui incluse in strategia fiscala 2012-2014, amintind ca pe termen lung este mai profitabil pentru bugetul de stat ca aceste firme sa fie salvate.
Concedierea perfect legala
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
In plus, IMM-urile cer si alocarea a 0,5% din PIB, reducerea contributiilor sociale si a TVA cu cinci puncte procentuale si cu minim 50% a impozitului pe cladiri si teren, raportat la scaderea valorii lor de piata. In ceea ce priveste adoptarea strategiei fiscale 2012-2014, reprezentantii CNIPMMR vad un pas important realizat prin acest document.