Administratia Penitenciarelor acorda despagubiri de 10.000 de euro pentru angajati (partea 1)

penitenciaredespagubiriministerul Justitieiinscrisuri juridiciare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ministerul Justitiei a facut publica o hotarare guvernamentala privind conditiile de acordare a despagubirilor de viata, sanatate si bunuri pentru functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare.

In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata si al art. 36 lit. n) din Legea nr. 293/2004 privind Statutul functionarilor publici cu statut special din Administratia Nationala a Penitenciarelor, republicata,

Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare:

ART. 1

(1) Despagubirile prevazute la art. 36 lit. n) din Legea nr. 293/2004 privind Statutul functionarilor publici cu statut special din Administratia Nationala a Penitenciarelor, republicata, se acorda, in conditiile prezentei hotarari, din fondurile prevazute in bugetul Administratiei Nationale a Penitenciarelor.

(2) Despagubirile prevazute la alin. (1) constau in acordarea unei sume de bani pentru functionarii publici cu statut special sau, in cazul decesului, pentru familiile acestora, in cazul in care viata, sanatatea ori bunurile functionarului public cu statut special, ale sotului/sotiei si ale copiilor aflati in intretinerea sa sunt afectate in exercitarea atributiilor de serviciu sau in legatura cu acestea.

(3) Despagubirea se acorda daca faptul prejudiciabil s-a produs din motive independente de vointa functionarului public cu statut special si in conditiile in care acesta a actionat cu respectarea normelor legale, a regulilor de conduita ori de protectie a muncii de la locul de desfasurare a activitatii.

ART. 2

In sensul prezentei hotarari, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:

a) functionar public cu statut special – persoana incadrata in sistemul administratiei penitenciare al carei statut este reglementat de Legea nr. 293/2004, cu modificarile si completarile ulterioare;

b) functionar public cu statut special vatamat - functionar public cu statut special caruia ii este afectata integritatea psihica, anatomica si/sau organica, in urma efectelor vatamatoare produse printr-o fapta prevazuta de legea penala savarsita cu intentie sau cu intentie depasita, la care a fost supus in exercitarea atributiilor de serviciu sau in legatura cu acestea;

c) functionar public cu statut special invalid - functionar public cu statut special care, in urma efectelor vatamatoare produse printr-o fapta prevazuta de legea penala savarsita cu intentie sau cu intentie depasita, la care a fost supus in exercitarea atributiilor de serviciu sau in legatura cu acestea, si-a pierdut total sau partial capacitatea de munca, fiind incadrat intr-unul dintre gradele de invaliditate, conform prevederilor legii speciale;  

d) functionar public cu statut special decedat - functionar public cu statut special  care si-a pierdut viata ca urmare a efectelor vatamatoare produse printr-o fapta prevazuta de legea penala savarsita cu intentie sau cu intentie depasita la care a fost supus in exercitarea atributiilor de serviciu sau in legatura cu acestea;

e) bun – bunuri imobile ori autovehicule aflate in proprietatea functionarului public cu statut special, a sotului/ sotiei sau a copiilor aflati in intretinerea sa;

f) atributii de serviciu – atributii stabilite in sarcina fiecarui functionar public cu statut special, prevazute in fisa postului, precum si orice alte atributii care deriva din normele legale;

g) familia functionarului public cu statut special - sot sau sotie, dupa caz; copiii aflati in intretinerea functionarului public cu statut special; parintii functionarului public cu statut special decedat, daca functionarul public cu statut  special nu era casatorit si nu avea copii.

h) copii aflati in intretinerea functionarului public cu statut special - copiii in varsta de pana la 18 ani sau, daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 25 de ani, care nu realizeaza venituri din munca; copiii incadrati in grade de invaliditate, pe toata durata invaliditatii, daca nu au venituri proprii si se afla in ingrijirea familiei.

ART. 3

(1) Administratia Nationala a Penitenciarelor si unitatile subordonate acesteia acorda despagubiri functionarilor publici cu statut special sau, dupa caz, membrilor de familie ai acestuia, in urmatoarele cazuri:

a) vatamare;

b) invaliditate de gradul III;

c) invaliditate de gradul II;

d) invaliditate de gradul I;

e) deces;

f) prejudicii aduse bunurilor.

(2) In cazul in care din aceeasi imprejurare au rezultat succesiv doua sau mai multe din consecintele prevazute la alin. 1 lit. a) – e), despagubirea se acorda pentru cazul mai grav.

(3) Despagubirea prevazuta pentru situatiile mentionate la alin. 1 lit. a) – e) se poate cumula cu despagubirea prevazuta pentru prejudicii aduse bunurilor.

(5) Consemnarea/stabilirea legaturii de cauzalitate dintre deces si indeplinirea serviciului public in calitate de functionar public cu statut special, pentru functionarii publici cu statut special decedati in timpul activitatii, precum si stabilirea incadrarii in grad de invaliditate se realizeaza de catre comisiile de expertiza medico-militara de pe langa spitalele din sistemul apararii, ordinii publice si sigurantei nationale.

(6) Eventualele cheltuieli necesare pentru efectuarea expertizei se suporta de catre functionarul public cu statut special ori de catre beneficiarul despagubirii, urmand sa fie decontate din fondurile din care se acorda despagubirile, odata cu plata acestora.

(7) Daca functionarul public cu  statut special/beneficiarul despagubirii are un venit mediu net lunar pe membru de familie situat sub nivelul de 500 lei, in ultimele trei luni anterioare evenimentului care ii confera dreptul la despagubiri, sumele necesare pentru efectuarea expertizei se avanseaza de catre Administratia Nationala a Penitenciarelor, din fondurile din care se acorda despagubirea.

(8) Sumele necesare pentru efectuarea expertizei se pot avansa de catre Administratia Nationala a Penitenciarelor si in alte situatii, proportional cu nevoile solicitantului, in cazul in care costurile certe sau estimative ale expertizei sunt de natura sa puna in pericol intretinerea sa ori a familiei sale.

(9) Sumele prevazute la alin. (7) – (8) se avanseaza pe baza cererii formulate de functionarul public cu statut special/beneficiarul despagubirii, la care se ataseaza inscrisuri doveditoare ale veniturilor solicitantului si ale membrilor familiei, documente din care sa rezulte costurile certe sau estimative ale expertizei, precum si dovezi cu privire la obligatiile de intretinere sau de plata, dupa caz.

(10) Cererea se adreseaza comisiei constituite la nivelul Administratiei Nationale a Penitenciarelor in vederea acordarii despagubirilor, iar aceasta o analizeaza in termen de 2 zile lucratoare de la data inregistrarii. Prevederile art. 10 alin.  (4) – (6) si ale art. 12 se aplica in mod corespunzator.

(11) La stabilirea venitului se iau in calcul orice venituri periodice, precum salarii, indemnizatii, onorarii, rente, chirii, profit din activitati comerciale sau dintr-o activitate independenta si altele asemenea, precum si sumele datorate in mod periodic, cum ar fi chiriile si obligatiile de intretinere.

(12) In cazul in care comisia constata ca nu sunt indeplinite conditiile legale pentru acordarea despagubirii, sumele avansate pentru efectuarea expertizei vor fi recuperate de la functionarul public cu statut special/beneficiarul despagubirii.  

ART. 4

(1) Despagubirile acordate in situatia vatamarii functionarului public cu statut special in exercitarea atributiilor de serviciu sau in legatura cu acestea acopera diferenta dintre contributiile personale, stabilite potrivit dispozitiilor legale, suportate de functionarul public cu statut special pentru furnizarea de servicii medicale si achizitionarea de medicamente, materiale sanitare si proteze si sumele decontate din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate si/sau de la bugetul statului, dupa caz.   

(2) Pe langa sumele prevazute la alin. (1), functionarii publici cu statut special au dreptul si la acordarea unei despagubiri cu o valoare cuprinsa intre 1.000 euro si 10.000 euro, echivalent in lei la data platii.  

(3) Cuantumul despagubirii prevazute la alin. (2) se stabileste in functie de gravitatea faptei prevazute de legea penala savarsita impotriva functionarului public cu statut special, de numarul de zile de ingrijiri medicale necesare pentru vindecare, de urmarile fizice si psihologice ale faptei si imprejurarile concrete in care aceasta a fost savarsita.

(4) Despagubirile prevazute la alin. (1) si (2) se acorda pe baza cererii formulate de functionarul public cu statut special, la care se anexeaza:

a) documente eliberate de unitatea medicala in care functionarul public cu statut special a beneficiat de tratament medical, din care sa rezulte contravaloarea fiecarui serviciu medical, a achizitionarii de medicamente, materiale sanitare, proteze sau orteze, precum si contributia personala suportata de beneficiar;

b) documente din care sa rezulte sumele decontate din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate si/sau de la bugetul statului;   

c) documente de constatare a evenimentului, intocmite de organele abilitate, potrivit legii;

d) alte inscrisuri judiciare, care permit stabilirea legaturii dintre indeplinirea serviciului public in calitate de functionar public cu statut special si faptul prejudiciabil, dupa caz.

ART. 5

(1) Pentru invaliditate survenita in exercitarea atributiilor de serviciu sau in legatura cu acesteafunctionarului public cu statut special i se acorda despagubiri in valoare de:

a) pentru invaliditate de gradul I - 12.000 euro, echivalent in lei la data platii;

b) pentru invaliditate de gradul al II-lea - 10.000 euro, echivalent in lei la data platii;

c) pentru invaliditate de gradul al III-lea - 7.000 euro, echivalent in lei la data platii.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
penitenciaredespagubiriministerul Justitieiinscrisuri juridiciare

Data aparitiei: 10 Martie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Administratia Penitenciarelor acorda despagubiri de 10.000 de euro pentru angajati (partea 1) Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]