Intrebare:
Sporul pentru munca in timpul noptii intra in categoria sporurilor cu caracter permanent, mentionat in Legea nr. 49/1992, art. III, punctul 1, alin. (8) - sporuri cu caracter permanent)? Dati o definitie a expresiei “sporuri cu caracter permanent”.
Raspuns:
Dorim sa incepem prin a mentiona faptul ca prevederile Legii nr. 49 din 25/05/1992 pentru modificarea si completarea unor reglementari din legislatia de asigurari sociale (Legea nr. 3 din 30 iunie 1977 privind pensiile de asigurari sociale de stat si asistenta sociala) , publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 107 din 26/05/1992, nu mai sunt in vigoare, lucru pe care cu siguranta il cunoasteti.
Ne-ar fi fost de folos daca ne-ati fi indicat in mod exact, care este scopul pentru care ne adresati aceasta intrebare, pentru a va putea oferi un raspuns la obiect.
In conditiile actului normativ indicat de dvs., in baza de calcul utilizata la stabilirea pensiei erau incluse urmatoarele sporuri:
- sporul de vechime in munca; Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
- sporul pentru lucrul in subteran, precum si pentru lucrul pe platformele marine de foraj si extractie;
- indemnizatia de zbor;
- sporul pentru conditii grele de munca;
- sporul pentru lucrul sistematic peste programul normal;
- sporul pentru exercitarea unei functii suplimentare;
- alte sporuri cu caracter permanent prevazute in contractele individuale de munca, potrivit legii.
La data respectiva nu s-a dorit precizarea notiunii “sporuri cu caracter permanent”, de aceea in contextul acestui act normativ s-a utilizat o exprimare generica, pentru a stabili pentru fiecare dosar de pensionare in parte, daca anumite sporuri acordate in baza contractului individual de munca pot fi considerate sporuri cu caracter permanet, astfel incât sa fie incluse in baza de calcul utilizata la stabilirea dreptului la pensie (respectiv stabilirea punctajului mediu anual realizat de asigurat in perioada de cotizare ).
Pe cale de consecinta, nici un act normativ ori contract colectiv de munca incheiat la nivel national nu va da o definitie a sporurilor cu caracter permanent de care se tine cont la stabilirea dreptului la pensie, anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.
In situatia in care asimilarea sporului pentru munca de noapte unui spor cu caracter permanent va este necesara in vederea stabilirii altor drepturi ale salariatilor (ex. cuantumul indemnizatiei de concediu) va trebui sa va raportati la continutul contractului individual de munca al acestuia, respectiv sectiunea referitoare la timpul de munca.
In conditiile in care, potrivit timpului de munca inscris in cadrul contractului individual de munca, salariatul presteaza regulat munca de noapte, acest spor va fi considerat ca având caracter permanent in acceptiunea art. 145 din Codul muncii, (aspect care poate fi extins si in cazul salariatilor care isi desfasoara munca in schimburi).