Coraci si-a exprimat speranta ca nivelul contributiilor la asigurarile sociale sa scada cu doua puncte procentuale, dupa ce acestea au fost majorate in urma cu doi ani tot cu doua puncte procentuale.
"Am obtinut promisiunea ca in partea a doua a anului - si ca efect al cresterii, speram noi, a incasarilor pentru contributiilor de asigurari sociale datorita noului Contract Colectiv la Nivel National - Guvernul sa studieze posibilitatea reducerii CAS pe forta de munca, care este unul dintre cele mai mari din Europa. (...) Depinde de incasarile la contributiile de asigurari sociale (...). Am marit salariul, daca in loc de 900.000 de oameni cu salariul minim 600 de lei, vor fi 900.000 de oameni cu salariul minim 700 de lei, deja vor fi mai multi bani la CAS, chiar daca vor mai continua putin concedierile", a spus Coraci.
El si-a exprimat speranta ca evolutiile economice ale Romaniei vor permite scaderea contributiilor sociale.
"La ce ne putem astepta? Macar la ce am pierdut acum doi ani, macar doua procente in anul urmator. Asta e ce speram noi, eu stiu daca bugetul va permite? Credem ca va permite, daca intr-adevar Inspectia Muncii isi va face datoria, daca toate contractele de munca vor respecta Contractul la Nivel National si contractele de ramura, atunci in mod cert acea cifra din buget cu incasari de CAS cu 5% mai mari decat anul trecut se va realiza, chiar in conditiile unor noi disponibilizari", a subliniat liderul patronal.
La randul sau, purtatorul de cuvant al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR), Dan Matei Agathon, a invocat necesitatea unei scaderi cu 4,6% a fiscalitatii muncii.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
"Vrem ca de anul viitor sa declansam un alt front privind diminuarea cheltuielilor, pentru ca Romania este, din pacate, pe un loc fruntas in UE cu privire la costul muncii, cu privire la modul in care este fiscalizata. I-am solicitat premierului o intalnire separata cu masuri vizand reducerea fiscalitatii muncii si cresterea numarului locurilor de munca, pentru ca altfel suntem intr-o situatie inacceptabila. Noi am initiat de acum doua luni un set de propuneri vizand scaderea de la 44,6% la 40%, ca prima etapa, a fiscalitatii. Este posibil sa se intample anul viitor, daca vom avea cresterea economica mult asteptata", a afirmat Agathon, dupa intrevederea cu premierul Emil Boc.
De asemenea, premierul Boc i-ar fi informat pe patroni ca a discutat deja cu oficialii Fondului Monetar International posibilitatea ca viitoarea scrisoare de intentie privind acordul cu FMI sa prevada scaderea contributiilor sociale.
"Premierul a spus, in mod informal, deocamdata, ca si in discutiile cu FMI (...) s-a discutat deja cu Fondul - scaderea fiscalitatii fortei de munca in Romania", a sustinut liderul UGIR 1903.