Va informam ca in luna septembrie 2022, castigul salarial mediu brut a fost 6.457 lei, cu 109 lei (+1,7%) mai mare decat in luna august 2022.
Castigul salarial mediu net a fost 4.003 lei, in crestere cu 70 lei (+1,8%) fata de luna august 2022, valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (16085 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (2.233 lei).
Comparativ cu luna septembrie a anului precedent, castigul salarial mediu net a crescut cu 13,8%. Precizam si ca indicele castigului salarial real a fost 98,2% in luna septembrie 2022 fata de luna septembrie 2021, informeaza
Institutul National de Statistica (INS).
De asemenea, indicele castigului salarial real a fost 100,5% in luna septembrie 2022 fata de luna august 2022.
Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost 219,0%, cu 0,9 puncte procentuale mai mare decat cel inregistrat in luna august 2022. In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.
Evolutia castigului salarial real depinde, atat de fluctuatiile castigului salarial mediu net, cat si de rata inflatiei.
In luna septembrie 2022, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a crescut comparativ cu luna august 2022, ca urmare a acordarii de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, bonusuri pentru management, pentru performante deosebite sau pentru „Ziua petrolistului”), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (in functie de contracte/proiecte).
Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au inregistrat dupa cum urmeaza:
• cu 114,7% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, respectiv cu 57,4% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, in principal ca urmare a acordarii de prime ocazionale si stimulente, bonusuri pentru management, pentru performante deosebite sau pentru „Ziua petrolistului”;
• intre 10,0% si 21,5% in extractia minereurilor metalifere, tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor);
• intre 3,5% si 5,0% in alte activitati industriale n.c.a., fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, depozitare si activitati auxiliare pentru transporturi;
• intre 2,0% si 3,5% in fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), fabricarea produselor textile, industria constructiilor metalice si a produselor din metal (exclusiv masini, utilaje si instalatii), fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea echipamentelor electrice, industria metalurgica, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta (cu exceptia mobilei, inclusiv fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite), fabricarea de mobila, fabricarea articolelor de imbracaminte.
Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna august 2022 au fost determinate de acordarea in lunile precedente de prime ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizarile de productie ori de incasarile mai mici (in functie de contracte/proiecte).
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Termenul pentru recuperarea indemnizatiilor medicale. PrescriptieIntrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Date incetare CIMIntrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<