Procesul de sortare a candidaturilor presupune alegerea acelor candidati care corespund cerintelor postului, prin separarea de cei care, in mod clar, nu satisfac respectivele cerinte.
Procesul de recrutare si selectie
Intervievarea tuturor ar fi nu doar consumatoare de timp, dar, la un moment dat, chiar imposibila. De aceea, sortarea candidaturilor se face, in general, pe baza dosarelor de candidatura. Acestea includ:
Procedura completa pe care trebuie s-o urmati atunci cand faceti angajari! Etape obligatorii si greseli frecvente! Informatii esentiale in lucrarea "Procedura completa la angajre. Caiet de lucru pentru angajatori si manageri HR", detalii aici >>>
– formularul de candidatura oferit spre completare de catre firma;
– un CV;
– referinte;
– o fotografie recenta a candidatului;
– o scrisoare de intentie redactata de mana (pentru un eventual examen grafologic);
– alte date relevante despre candidatura respectiva.
CVul ofera fiecarui candidat posibilitatea de a se autoprezenta intr-o maniera care sa-i puna in evidenta calitatile si astfel sa convinga recrutorul de potentialul sau. Dificultatea apare in compararea acestor CV-uri. De aceea este util sa aveti la indemana formulare (cereri) de candidatura.
Formularul de candidatura in procesul de angajare
Formularele de candidatura au scopul de a aduna intr-o forma bine structurata informatii relevante despre fiecare candidat, care sa ajute la conturarea unui portret cat mai detaliat al acestuia.
Formularul de candidatura urmeaza sa fie completat de fiecare candidat si contine, de obicei, urmatoarele elemente:
– numele;
– adresa;
– varsta;
– sexul;
– starea civila;
– nationalitatea;
– studiile;
– experienta de munca;
– informatii care sa ofere indicii despre personalitatea candidatului (hobby-uri, domenii de interes);
– apartenenta la organizatii profesionale;
– publicatii;
– premii si distinctii primite;
– motivul pentru care doreste un post in firma.
Fiecare candidat trebuie sa semneze documentul, semnatarul asumandu-si astfel raspunderea pentru cele declarate.
Analizati cu atentie formularele de candidatura, gandindu-va la ceea ce ofera si cere postul vacant. Apoi intocmiti o lista in care candidatii pot fi clasificati in trei mari categorii: evident, potriviti postului, posibili potriviti, evident nepotriviti. Candidatii din prima categorie (la care se pot adauga, in functie de numarul lor, si cei din a doua) sunt cei pe care in continuare ii veti sorta prin testare
si interviu.
In formularul de candidatura se cere, de obicei, furnizarea a doua referinte, precizandu-se, de asemenea, daca exista din partea candidatului o retinere in contactarea firmelor la care a lucrat anterior.
Cand aveti dubii in privinta unor informatii oferite de candidat, faceti eforturi sa le verificati.
Referintele candidatului la angajare
Din ce in ce mai multe firme solicita referinte pentru completarea dosarului de candidatura. Si, totusi, aceasta practica nu va este intotdeauna de mare folos: multe referinte sunt „aranjate“. In plus, furnizarea de referinte despre un candidat de la actualul sau loc de munca este de cele mai multe ori imposibila (acesta nu doreste sa-si dezvaluie intentiile de a parasi firma).
Referintele din partea institutiilor de invatamant absolvite de catre candidati nu ofera nici ele o valabilitate ridicata: studentii excelenti nu sunt in mod necesar la fel de buni angajati.
Cand aveti totusi posibilitatea de a primi informatii suplimentare despre angajat (aveti permisiunea acestuia de a contacta persoane cu care a lucrat in trecut), incercati sa obtineti detalii prin telefon. Evitati solicitarile scrise: oamenii sunt de obicei mai sinceri atunci cand vorbesc! Prin telefon, aveti ocazia sa puneti intrebari mai directe, pornind de la informatii deja detinute despre candidat.
Referintele sunt un important mijloc de verificare a informatiilor si de strangere a datelor despre candidati, dar ele nu trebuie sa constituie singurul criteriu de selectie. Fostii superiori ai candidatului pot fi consultati direct. Intrebarile trebuie sa fie specifice: cat de des absenta, care ii erau responsabilitatile, datele angajarii, care erau punctele slabe si cele forte.
Analiza si evaluarea CV-urilor...citeste continuarea in lucrarea "Procedura completa la angajare", realizata de expertii de la Rentrop & Straton, DETALII AICI >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<