Nu exista o forma standard a fiselor de post, aceasta fiind intocmita de catre fiecare angajator pentru posturile din structura organizatorica, in raport cu nevoile sale si cu respectarea prevederilor legale.
In general, descrierea postului trebuie astfel elaborata, incat sa acopere urmatoarele elemente ale postului:
- denumirea postului;
- Obiectivele postului;
- nivelul ierarhic;
- superiorul direct;
- relatiile organizatorice;
- sarcinile-cheie;
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
250 Modele Fise de Post
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
- autoritatea acordata, marja de autonomie, limitele de competenta;
- resursele disponibile;
- principalele cerinte (pregatire, experienta, aptitudini, atitudini etc.).
Desi majoritatea firmelor mari si mijlocii au descrieri de post scrise, acestea nu reprezinta decat un punct de plecare, deoarece descrierile de post nu au caracter permanent, ci trebuie sa fie reexaminate si actualizate ori de cate ori se constata ca au intervenit schimbari importante in continutul muncii, la nivelul postului sau in cadrul organizatiei.
Structura matriceala presupune renuntarea la principiul unitatii de comanda potrivit caruia fiecarui angajat ii corespunde un singur sef. In cadrul structurii matriceale exista 2 sau chiar 3 canale de comanda, ceea ce inseamna ca directorii de filiala se subordoneaza catre mai multe departamente centrale. In prezent in Romania structura interna a companiilor a "evoluat" in asa fel incat fiecare angajat nu are doar un sef.
Prin urmare, relatiile ierarhice dintre salariatii din cadrul unei organizatii se vor stabili in functie de nevoile acesteia, relatia de subordonare indirecta fiind definita de legaturile ierarhice prevazute expres in acest sens in fisa de post.