Editorial, 26.05.2009 - Gabriela Chirazof
Comunicam lunar situatia locurilor de munca vacante din societate, folosim intotdeauna clasificarea ocupatiilor de munca din Romania, depunem tot lunar declaratia privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj, anuntam agentiile pentru ocuparea fortei de munca daca am incadrat persoane din randul beneficiarilor indemnizatiei de somaj, instiintam agentiile pentru ocuparea fortei de munca in cazul in care dispunem concedieri colective, iata doar cateva din obligatiile pe care orice angajator le are de indeplinit. Nu rasuflati inca usurati, caci acestea nu sunt singurele obligatii ce decurg din Legea 76/2002 referitoare la somaj.
Astfel, ca angajator avem obligatia sa eliberam persoanelor carora le inceteaza raporturile de munca sau de serviciu documentele necesare pentru certificarea stagiului de cotizare realizat in sistemul asigurarilor pentru somaj si stabilirea dreptului la indemnizatie de somaj.
Este vorba de o adeverinta pentru somaj, neeliberarea acesteia constituind contraventie care se sanctioneaza cu amenda cu amenda de la 3.000 lei la 5.000 lei.
Odata cu inmanarea carnetului de munca, angajatorii vor elibera persoanelor carora le inceteaza raporturile de munca sau de serviciu o adeverinta de somaj din care rezulta baza lunara de calcul prevazuta la art. 14 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 (referitoare la somaj) aprobate prin H.G. nr. 174/2002, pentru fiecare luna, din ultimele 12 luni, inainte de data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu, pentru care acestia le-au retinut si virat la bugetul asigurarilor pentru somaj contributia individuala si au platit contributia datorata, precum si, dupa caz, urmatoarele:
a) daca inregistreaza debite la bugetul asigurarilor pentru somaj;
b) perioada pentru care nu s-au platit contributiile la bugetul asigurarilor pentru somaj si suma aferenta acestei perioade;
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
c) daca se regasesc in una dintre urmatoarele situatiile: se afla in procedura de executare silita, reorganizare judiciara, faliment, inchidere operationala, dizolvare, lichidare, administrare speciala sau nu si-a achitat contributiile datorita unor situatii de forta majora.
Adeverinta pentru somaj va contine si date cu privire la perioadele in care s-a prestat activitatea, perioadele in care raporturile de munca sau de serviciu au fost suspendate, precum si data si motivul incetarii acestora, date care se verifica si se certifica de agentiile pentru ocuparea fortei de munca pe baza inscrisurilor efectuate in carnetul de munca.
Adeverinta pentru somaj se verifica si se certifica in ceea ce priveste datele referitoare la baza de calcul a contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj de agentiile pentru ocuparea fortei de munca, pe baza declaratiilor lunare privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj depuse de angajator.
In situatia in care nu s-a intocmit carnet de munca, dovada existentei unor raporturi de munca sau de serviciu se efectueaza cu alte acte prevazute de lege.
Modelul adeverintei pentru somaj este prevazut in anexa nr. 26 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, aprobate prin H.G. nr. 174/2002.
Atentie!
Certificarea stagiului de cotizare realizat anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 76/2002 se face de catre agentiile pentru ocuparea fortei de munca.
________________________________________
CAS, CASS, concedii medicale, somaj, pensii ...
acum aveti toate raspunsurile la indemana!
_________________________________________