Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Raluca Turcan, s-a intalnit joi cu reprezentantii agentiilor de recrutare si ai transportatorilor rutieri de persoane, pentru a-i consulta cu privire la initiativa ministerului de a modifica Legea privind protectia cetatenilor romani care lucreaza in strainatate, adoptata in anul 2000 (Legea 156/2000).
Ministerul Muncii si Protectiei Sociale propune introducerea de garantii suplimentare pentru romanii care merg sa lucreze in strainatate, atat in ceea ce priveste legalitatea contractelor cu angajatorii din statul de primire, cat si conditiile specifice de calatorie si siguranta transportului pana in tara de destinatie.
”Conform proiectului propus de Minister, agentiile de plasare a fortei de munca vor avea obligatia de a asigura transportul lucratorilor romani la destinatie, in cazul in care este vorba de un grup de persoane, si trebuie sa faca acest lucru in conditii de siguranta si din punct de vedere sanitar, in contextul pandemic. Au fost deja formulate propuneri de colaborare intre cele doua parti, astfel incat transportul lucratorilor sa fie monitorizat, sa indeplineasca toate conditiile de siguranta rutiera si sanitara, dar si conditiile specifice de intrare pe teritoriul statului respectiv.
Pentru ca nu vrem ca romanii sa mai treaca prin incidente neplacute la frontiera, am rugat transportatorii sa furnizeze pasagerilor, inca din momentul rezervarii transportului, toate informatiile privind documentele necesare la granita, iar Inspectia Muncii va sprijini companiile in acest demers”, a declarat ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Raluca Turcan.
De altfel, legea va institui o colaborare mult mai stransa intre agentiile de plasare a fortei de munca si Inspectia Muncii, pentru ca institutia sa fie informata cu privire la persoanele angajate in strainatate inainte ca acestea sa plece din tara.
Mai mult, agentiile de plasare a fortei de munca vor fi obligate sa transmita situatia privind contractele de mediere incheiate si persoanele angajate in strainatate lunar, si nu trimestrial, cum prevede actul normativ in prezent.
Proiectul de modificare prevede si inasprirea regimului sanctionator aplicabil pentru cazurile de nerespectare a prevederilor legale privind medierea si plasarea fortei de munca in strainatate.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Angajatorul cu cel putin 10 salariati. Obligatia de negociereIntrebare: In cazul in care in urma negocierii nu se doreste intocmirea contractului colectiv de munca cand se atinge numarul de 10 angajati trebuie informat ITM-ul?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
CIM cu timp partial. Ore pe luna. Salariul minimIntrebare: Care este valoarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata pentru un CIM pe perioada nedeterminata cu timp partial de 2 ore pe zi? Dar pentru 4h/luna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<