Telemunca este obligatorie?

Ioana Pavel
Ioana Pavel
21 Septembrie 2021
21 Septembrie 2021
Ioana Pavel
Ioana Pavel
telemunca 2021munca de acasa 2021sanctionare salariati telemuncaOUG 36/2021
Telemunca este obligatorie?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

De mai bine de un an si jumatate foarte multi dintre angajatii romani au fost nevoiti sa se adapteze la telemunca sau munca de acasa. Desigur ca exista nenumarate beneficii atunci cand nu trebuie sa te prezinti la sediul firmei, dar exista multi angajati care, din varii motive, nu sunt deschisi la acest tip de munca.
 
 
Intrebarea care se ridica este urmatoarea: refuzul salariatilor poate conduce la sanctionari?
 
 
Nu, refuzul salariatului de a consimti la prestarea activitatii in regim de telemunca nu poate constitui motiv de modificare unilaterala a contractului individual de munca si nu poate constitui motiv de sanctionare disciplinara a acestuia. 
 
Reglementarea mult mai clara a telemuncii contribuie la cresterea flexibilitatii muncii acelor categorii de salariati a caror munca nu presupune neaparat existenta unui birou fix. Mai mult, ofera avantaje atat salariatilor, cat si angajatorilor.
 
Telemunca si alte forme de flexibilizare a muncii devin forme esentiale de retentie a talentelor si reducere a fluctuatiei fortei de munca. Mai multe despre acest tip de munca in lucrarea "Telemunca sau munca si de acasa. 33 de studii de caz. Legislatie explicata. Modele de documente, detalii AICI >>>
 
 
 
Este demn de mentionat ca tinerii prefera acest tip de munca, in schimb cei trecuti de 35 de ani s-au dovedit a fi sceptici.
 
 
Studiile arata ca flexibilitatea programului de munca este una dintre optiunile cele mai semnificative in atragerea angajatilor din generatia Y si Z.
 
In sensul Legii nr. 81/2018 astfel cum a fost modificata prin O.U.G.nr. 36/2021, telemunca este forma de organizare a muncii prin care salariatul, in mod regulat si voluntar, isi indeplineste atributiile specifice functiei, ocupatiei sau meseriei pe care o detine in alt loc decat locul de munca organizat de angajator, folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor;
 
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 36/2021 a eliminat conditia anterioara ca activitatea sa se desfasoare in regim de telemunca ”cel putin o zi pe luna”.
 
 
 
In prezent legea nu mai precizeaza cate zile pe luna munca trebuie sa se desfasoare la distanta, ceea ce poate crea anumite dificultati practice. Esential este ca acest mod de prestare a activitatii sa nu aiba caracter accidental, intamplator, ci salariatul sa presteze in mod constant cel putin o parte din activitate de la distanta. 
 
 
IMPORTANT!
 
Nu este obligatoriu ca intreaga activitate sa fie desfasurata in acest sistem, si nici in macar ca majoritatea zilelor lucratoare munca sa fie prestata la distanta.
 
 
Situatia declansata de raspandirea accelerata a virusului COVID-19 aduce in prim plan posibilitatea ca angajatii dvs.sa isi desfasoare activitatea de acasa, in regim de telemunca.
 
Aflati cum puteti gestiona corect din punct de vedere al legislatiei muncii situatia cu angajatii care lucreaza de acasa, detalii AICI >>>>



 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<

ARTICOLE SIMILARE

Telemunca este obligatorie?

Mai multe articole despre sanctionare salariati telemunca

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]