Telemunca este obligatorie?

telemunca 2021munca de acasa 2021sanctionare salariati telemuncaOUG 36/2021
Telemunca este obligatorie?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

De mai bine de un an si jumatate foarte multi dintre angajatii romani au fost nevoiti sa se adapteze la telemunca sau munca de acasa. Desigur ca exista nenumarate beneficii atunci cand nu trebuie sa te prezinti la sediul firmei, dar exista multi angajati care, din varii motive, nu sunt deschisi la acest tip de munca.
 
 
Intrebarea care se ridica este urmatoarea: refuzul salariatilor poate conduce la sanctionari?
 
 
Nu, refuzul salariatului de a consimti la prestarea activitatii in regim de telemunca nu poate constitui motiv de modificare unilaterala a contractului individual de munca si nu poate constitui motiv de sanctionare disciplinara a acestuia. 
 
Reglementarea mult mai clara a telemuncii contribuie la cresterea flexibilitatii muncii acelor categorii de salariati a caror munca nu presupune neaparat existenta unui birou fix. Mai mult, ofera avantaje atat salariatilor, cat si angajatorilor.
 
Telemunca si alte forme de flexibilizare a muncii devin forme esentiale de retentie a talentelor si reducere a fluctuatiei fortei de munca. Mai multe despre acest tip de munca in lucrarea "Telemunca sau munca si de acasa. 33 de studii de caz. Legislatie explicata. Modele de documente, detalii AICI >>>
 
 
 
Este demn de mentionat ca tinerii prefera acest tip de munca, in schimb cei trecuti de 35 de ani s-au dovedit a fi sceptici.
 
 
Studiile arata ca flexibilitatea programului de munca este una dintre optiunile cele mai semnificative in atragerea angajatilor din generatia Y si Z.
 
In sensul Legii nr. 81/2018 astfel cum a fost modificata prin O.U.G.nr. 36/2021, telemunca este forma de organizare a muncii prin care salariatul, in mod regulat si voluntar, isi indeplineste atributiile specifice functiei, ocupatiei sau meseriei pe care o detine in alt loc decat locul de munca organizat de angajator, folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor;
 
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 36/2021 a eliminat conditia anterioara ca activitatea sa se desfasoare in regim de telemunca ”cel putin o zi pe luna”.
 
 
 
In prezent legea nu mai precizeaza cate zile pe luna munca trebuie sa se desfasoare la distanta, ceea ce poate crea anumite dificultati practice. Esential este ca acest mod de prestare a activitatii sa nu aiba caracter accidental, intamplator, ci salariatul sa presteze in mod constant cel putin o parte din activitate de la distanta. 
 
 
IMPORTANT!
 
Nu este obligatoriu ca intreaga activitate sa fie desfasurata in acest sistem, si nici in macar ca majoritatea zilelor lucratoare munca sa fie prestata la distanta.
 
 
Situatia declansata de raspandirea accelerata a virusului COVID-19 aduce in prim plan posibilitatea ca angajatii dvs.sa isi desfasoare activitatea de acasa, in regim de telemunca.
 
Aflati cum puteti gestiona corect din punct de vedere al legislatiei muncii situatia cu angajatii care lucreaza de acasa, detalii AICI >>>>



 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
telemunca 2021munca de acasa 2021sanctionare salariati telemuncaOUG 36/2021

Data aparitiei: 21 Septembrie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Telemunca este obligatorie? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Detasare salariat. Statul in care se platesc contributiile socialeIntrebare: In cazul in care avem un salariat detasat in UE de 5 ani de zile cu reinnoire detasare la 6 luni, unde trebuie sa ii fie declarate taxele, in Romania sau in tara unde isi desfasoara activitatea, tinand cont de Articolul 12 Reguli speciale in care se mentioneaza: (1) Persoana care desfasoara o activitate salariata intr-un stat membru, pentru un angajator care isi desfasoara in mod obisnuit activitatile in acest stat membru, si care este detasata de angajatorul respectiv in alt stat membru pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Certificat medical cod 08. CASS ianuarie - aprilieIntrebare: OUG 34/2024 care intra in vigoare incepand cu data de 12 aprilie prevede eliminarea CASS CM 08 Intrebarea mea este: Daca am o salariata care a beneficiat de CM 08 din data 27.12 2023 (CM initial dec 2023) pana la data de 30.04.2024 (perioada de acordare inceteaza dupa data de 12.04.2024), conform Oug 32 trebuie sa ii fac recalculul indemnizatiei nete (sa nu mai retin CASS) pentru perioada ian-martie? Pentru luna aprilie nu retin CASS.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


ARTICOLE SIMILARE

Telemunca este obligatorie?

Mai multe articole despre sanctionare salariati telemunca
Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]