Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Raluca Turcan, a precizat recent ca majorarea cu 40% a pensiilor este o iluzie deoarece aceasta crestere nu poate fi sustinuta de buget.
"Eu subiectul pensiei as dori in Guvernul Citu sa-l scoatem complet din lupta politica si sa spunem foarte limpede urmatorul lucru: s-a vehiculat foarte mult o majorare de 40% a pensiilor, insa aceasta majorare niciodata nu a fost pregatita si dorita la modul real. O majorare cu 40% a pensiilor inseamna un efort bugetar de 138 de miliarde, pe care Romania in nicio etapa a dezvoltarii ei, chiar si in anii de pandemie, nu si l-ar fi putut permite.
Mai mult decat atat, in momentul in care s-a deschis subiectul acestei iluzorii majorari de 40%, era necesara o etapa de pregatire si de
recalculare a tuturor pensiilor, astfel incat, pe o noua formula, sa creasca pensiile cu 40%. Aceasta etapa a fost angajata prin lege in iunie 2019, cand era PSD la guvernare, si in trei luni de zile ar fi trebuit, printr-un singur ordin de ministru, sa inceapa aceasta evaluare a tuturor dosarelor de pensie, sa fie pregatite pentru ca dupa ce se stabileste formula pe noua lege sa apesi un buton si pensiile sa se recalculeze. Evident ca lucrul acesta nu s-a intamplat", a explicat minstrul Raluca Turcan, in cadrul unei emisiuni televizate, potrivit Agerpres.
Totodata, ministrul Muncii a explicat ca pensiile din Romania vor fi recalculate prin
noua lege a pensiilor si ca acest process va demara dupa intrarea in vigoare a noilor reglementari, urmand sa se incheie intr-un an sau doi.
"Anul acesta planul este urmatorul, pentru ca vreau sa lasam orice logica politica la o parte si sa le spunem oamenilor cum stau lucrurile: incepem procesul de recalculare a pensiilor; in zilele urmatoare voi emite un ordin prin care se evalueaza toate dosarele de pensie, astfel incat ele sa fie pregatite ca pe o noua lege a pensiilor, bazata pe contributivitate si echitate in sistemul de pensii, sa putem ajunge, sper eu in maxim un an si jumatate, la o recalculare a tuturor pensiilor in Romania. Procesul (de recalculare - n. r.) este unul laborios si presupune mai multe etape: una este etapa legislativa, in care trebuie sa gasim o formula prin care, intr-adevar, in sistemul de pensie sa aduca echitate, contributivitate si sa privim si spre pensiile speciale.
In paralel, vorbim despre aproximativ 5.000.000 de dosare de pensii, 4,9 milioane aflate in plata, iar 200.000 de dosare intra lunar in plata cu noile pensionari. Pentru asta ne trebuie aproximativ 1.000 de persoane angajate in Casele de Pensii pe perioada determinata, specialisti care sa vina sa lucreze in acest proces. Ne trebuie in continuare sa fie achizitionate echipamente, softuri, iar intregul proces este evaluat de catre oamenii specialisti din Ministerul Muncii la doi ani, eu i-am rugat sa faca acest lucru intr-un an de zile", a explicat ministrul.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediu de maternitate. Lipsa stagiului de cotizareIntrebare: O salariata, angajata din mai 2024 a adus in luna octombrie concediu medical de maternitate (initial, prenatal). Anterior lunii mai 2024 nu a mai lucrat in alta parte, prin urmare nu are stagiu de cotizare de 6 luni din ultimele 12. Cum trebuie sa procedeze angajatorul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Reintegrare salariat la alt angajator. Incetare CIM la angajatorul curentIntrebare: Va rog sa imi mentionati care este procedura in urmatoarea speta: Daca un salariat angajat anul trecut imi aduce o hotararea judecatoreasca - prin care acesta se va reintegra in vechea firma de unde a plecat, cum procedez cu el. Este obligat sa isi respecte termenul de preaviz de 45 zile - avand functie de conducere? In cate zile de la depunerea hotararii la societate sunt obligata sa incetez contractul de munca si cu ce art din Codul muncii se inceteaza ?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<