In acest moment in Romania exista 9.500 de beneficiari de pensii speciale, iar in medie pensia speciala pentru acesti beneficiari este de circa 9.600 lei. La polul opus, pentru restul de 4,9 milioane de pensionari, pensia medie nu depaseste 1.500 lei.
"In momentul de fata avem 9.500 de beneficiari de pensii speciale si pensia medie pentru acestia este undeva de 9.600 de lei, in timp ce in sistemul de pensii publice avem aproximativ 4,9 milioane de pensionari cu o pensie medie de 1.500 de lei si in total in Romania exista aproximativ 2,7 milioane de pensionari care sunt sub nivelul pensiei medii. Normal ca toata lumea resimte ca o inechitate ceea ce s-a intamplat in timp prin vot in Parlament pe sistemul de legi speciale", a subliniat ministrul Muncii, Raluca Turcan, la Realitatea Plus, potrivit Agerpres.
In opinia ministrului e necesara o crestere echitabila a pensiilor si a veniturilor, fiind totodata necesara aplicarea principiului contributivitatii la pensii (contributivitate si stagiu de cotizare astfel incat la munca egala, pregatire egala, conditii si perioada de cotizare egale sa ai si o pensie echitabila, arata aceeasi sursa).
De asemenea, ministrul Muncii considera profund inechitabila Legea pensiilor in vigoare la ora actuala, amintind si ca majorarea cu 40% anuntata de guvernarea anterioara nu poate fi sustinuta din bugetul actual.
"Politicieni la ceas de alegeri s-au gandit din pix sa spuna ca pensiile trebuie crescute cu 40%, au creat un orizont de asteptare care in conditiile bugetare actuale nu poate fi sustinut. Pentru majorarea pensiilor cu 14% la 1 septembrie anul trecut, efortul bugetar este de circa 8 miliarde de lei. Intreg efortul de combatere a pandemiei a fost de circa 16 miliarde de lei. Aici avem bugete extrem de mari. In materie de pensii trebuie sa te gandesti la intregul efort bugetar, cat de mult pot creste pensiile, cat de echitabila este aceasta majorare si noi optam pentru o formula in care sa creasca mai repede pensiile mai mici si sa le ajunga din urma pe cele care au crescut mai repede, si sa punem un pic degetul si pe pensiile speciale. Cu toate ca nu sunt multi beneficiari, aproximativ 9.500, exista atata inechitate creata incat toata societatea uneori parca tinde sa uite de probleme le zilnice, de nivelul scazut al pensiilor, si sa spuna da de ce?", a precizat ministrul, citat de sursa amintita.
Recalcularea pensiilor se va face dupa ce vor fi trecute in sistem electronic cele aproximativ 5 milioane de dosare de pensii.
"Avem aproximativ 250.000 de pensii de agricultori in format letric. Daca cineva si-ar fi dorit sa le recalculeze ar fi trebuit sa se gandeasca sa le puna in format electronic astfel incat toate datele sa fie introduse. 250.000 de dosare vor fi luate unul cate unul. Mi-am propus in fiecare saptamana sa fiu la casele de pensii in teritoriu sa vad cum decurge acest proces. Mai avem 3,6 milioane de dosare intr-un format semi-invechit si 1,3 milioane de dosare intr-un format care ar putea fi preluat mai repede. Acest efort am vrea sa il facem intr-un an si jumatate, incercand ca pe fonduri europene sa suplimentam capacitatea caselor judetele de pensii. Intr-un an si jumatate aceste aproximativ 5 milioane de dosare sa fie puse in format electronic si ulterior sa intre la recalculare, procedura care dureaza foarte putin. S-a mai facut un asemenea efort intre 2005 si 2008, in trei ani de zile s-au recalculat un milion de pensii, atat", a explicat ministrul Muncii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Angajare studenti straini. Program inegalIntrebare: In cazul studentilor straini non UE care au contracte de munca cu timp partial (20 ore/saptamana) putem sa le facem program inegal? De exemplu, 2 zile sa lucreze cate 6 ore/zi, iar in alte 2 zile sa lucreze 4 ore/zi.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediere salariati in vederea suspendarii activitati societatiiIntrebare: Micro, isi suspenda activitatea la onrc. Pot inchide contractele active (am doua contracte cu 4 h fiecare) cu art. 65 alin. (1)?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<