Art. 29615 lit.p) din Codul fiscal stabileste ca nu se cuprind in baza lunara a contributiilor sociale obligatorii avantajele primite in legatura cu o activitate dependenta, fara insa a fi limitate la:
1. utilizarea oricarui bun, inclusiv a unui vehicul de orice tip, din patrimoniul afacerii, in scop personal, cu exceptia deplasarii pe distanta dus-intors de la domiciliu la locul de munca;
2. cazarea, hrana, imbracamintea, personalul pentru munci casnice, precum si alte bunuri sau servicii oferite gratuit sau la un pret mai mic decat pretul pietei;
3. abonamentele si costul convorbirilor telefonice, inclusiv cartelele telefonice, in scop personal;
4. permisele de calatorie pe orice mijloace de transport, folosite in scopul personal;
Medicina muncii un aliat al angajatorului
250 Modele Fise de Post
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
5. primele de asigurare platite de catre suportator pentru salariatii proprii sau alt beneficiar de venituri din salarii, la momentul platii primei respective, altele decat cele obligatorii.
Intrucat sintagma folosita este „fara a fi limitate la” rezulta ca avantajele expres stabilite la art. 29615 lit.p) sunt numai exemple.
De aceea am putea considera ca si pensia facultativa fiind un avantaj este scutita de la plata contributiilor sociale obligatorii.
Insa, referitor la pensiile facultative art. 29616 alin. (5) lit. b) din Codul fiscal stabileste ca asupra avantajelor sub forma suportarii de catre angajator a contributiilor platite la fondurile de pensii facultative, in limitele de deductibilitate stabilite potrivit legii nu se datoreaza contributia individuala de asigurari sociale, contributia datorata de angajator la bugetul asigurarilor sociale de stat si contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale datorata de angajator la bugetul asigurarilor sociale de stat.
De aceea, pana la publicarea normelor metodologice de aplicare a dispozitiilor introduse in Codul fiscal prin OUG 117/2010, consideram ca asupra pensiei facultative suportata de angajator se datoreza contributiile sociale cu exceptia contributiei individuale de asigurari sociale, contributiei datorate de angajator la bugetul asigurarilor sociale de stat si contributiei de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale datorata de angajator la bugetul asigurarilor sociale de stat.