Anul trecut, insolventele in Romania au scazut cu 22%

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
20 Februarie 2020
20 Februarie 2020
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
insolvente romaniacomert cu amanuntulinstrumente de debit
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Mediul de afaceri pare sa fi avut un an mai bun in 2019, comparativ cu alte perioade in care diferiti factori au avut consecinte negative asupra firmelor din Romania. In 2019, comertul cu ridicata si sectorul distributiei au inregistrat cele mai multe insolvente, iar constructiile si comertul cu amanuntul au fost pe locul doi din acest punct de vedere. 
 
Conform unui studiu Coface Romania, numarul de insolvente inregistrat in 2019 a fost in scadere cu 6.384 fata de anul anterior, iar pierderile financiare au fost de 4,6 miliarde RON in 2019, la jumatate fata de media din ultimii trei ani.
 
Printre factorii cu efect negativ, arata aceeasi sursa citata de HotNews.ro, se afla si sumele refuzate la plata cu instrumente de debit pe parcursul anului 2019 care au fost in valoare totala de 3,2 miliarde RON, in crestere cu 67% fata de anul anterior, respectiv 1,9 miliarde RON. 
 
De asemenea, se constata ca numarul firmelor care si-au intrerupt activitatea in 2019 a crescut aproape de 160.000, fiind maximul din ultimul deceniu. in acelasi timp, numarul companiilor SRL nou inmatriculate anul trecut a ramas relativ constant aproape de 90.000. 
 
„Mediul de afaceri activ din Romania s-a confruntat si anul trecut cu o serie de evolutii contradictorii. Pe de o parte, insolventele s-au situat in 2019 la minimul ultimului deceniu, ceea ce ar putea indica o evolutie pozitiva a mediului de afaceri, mai ales in randul companiilor medii si mari. Pe de alta parte, faptul ca am atins maximul din ultimul deceniu la nivel de intreruperi, in timp ce numarul companiilor SRL nou inmatriculate s-a pastrat relativ constant, ne arata ca aceasta dinamica este determinata de un spirit antreprenorial care cauta in continuare solutii viabile si solide de dezvoltare. Crearea unui cadru predictibil si sustenabil este esentiala pentru pastrarea unui mediu prielnic dezvoltarii antreprenoriatului si companiilor din Romania. in acest sens, Coface se va implica in continuare in cresterea nivelului de intelegere asupra factorilor esentiali pentru afaceri sanatoase si vom continua sa initiem demersuri in zona de educatie antreprenoriala, in domeniul nostru de expertiza - managementul riscului de credit", a declarat Eugen Anicescu, Country Manager, Coface Romania, pentru sursa citata. 
 
Potrivit Coface, fata de evolutiile regionale, companiile active in Romania sunt caracterizate de o varsta frageda cu durata medie de viata de doar 10 ani, cel mai putin din UE. Totodata, numarul companiilor care isi intrerup activitatea este constant peste cel al firmelor nou infiintate. De asemenea, se remarca faptul ca mediul de afaceri local este caracterizat de un grad de concentrare ridicat in randul marilor firme, primele 1.000 de companii concentrand jumatate din toate veniturile de la nivelul intregului mediu de afaceri, respectiv 500.000 de firme.
 
Cele mai multe insolvente deschise in anul 2019 au fost inregistrate in sectorul comertului cu ridicata si distributie (1.037), urmat de constructii (936) si comertul cu amanuntul (899). 
 
In ce priveste distributia teritoriala a insolventelor in 2019, nu s-au inregistrat mari diferente fata de anul anterior, iar pe primul loc la numarul de insolvente a ramas tot Bucurestiul, urmat de regiunile N-V si S. 
 
 
 
 
 
NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: au aparut mai multe acte normative care vizeaza RI


Regulamentul Intern trebuie modificat conform actelor normative intrate in vigoare in ultima perioada! Riscati amenzi de pana la 30.000 de lei!

Protejati-va! Va oferim informatii complete in lucrarea:
Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz!

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]