Angajatorul poate acorda un an sabatic salariatului? Care sunt conditiile in 2020?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
06 Martie 2020
06 Martie 2020
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
an sabatic 2020concediu an sabaticcontractul colectiv de muncaconcediu fara plata
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In ce conditii poate un salariat din sectorul privat sa beneficieze de un an sabatic si ce implicatii exista pentru angajator? In conditiile in care ar putea sa beneficieze de acest an sabatic, cum se va ponta?
 
Raspunsul specialistului:
 
Conceptul de an sabatic este reglementat de Legea educatiei nationale nr.1/2011, in cuprinsul art. 288 alin.(5) stabilindu-se ca “Profesorii si conferentiarii titulari sau directorii de granturi care timp de 6 ani consecutivi au derulat granturi de cercetare si au functionat in aceeasi universitate pot beneficia de an sabatic. Pe perioada anului sabatic, acestia beneficiaza de pana la un salariu de baza, cu aprobarea senatului universitar, si isi pastreaza calitatea de titular, dar sunt scutiti de efectuarea activitatilor din fisa postului."
 
Prin urmare, in sensul acestei legi, anul sabatic reprezinta anul de studiu acordat periodic cadrelor didactice universitari, in care acestia sunt scutiti de obligatiile didactice, beneficiind insa de pana la un salariu de baza. De asemenea, pe intreaga perioada a anului sabatic persoanele in cauza isi pastreaza calitatea de titular, fara a fi insa obligati sa presteze activitatile cuprinse in fisa postului.
Acest an sabatic poate fi acordat unor categorii speciale de cadre didactice din mediul universitar, care indeplinesc conditiile legale expres prevazute de legea speciala si care au aprobarea senatului universitar.
 
Cu titlu general, in legislatia muncii, respectiv in Codul muncii, conceptul de an sabatic nu este reglementat. Prin urmare, in opinia noastra, in lipsa unei reglementari generale, in mediul privat, conceptul de an sabatic, categoriile de personal care pot beneficia de acest drept, conditiile exacte (perioada, drepturi salariale pe perioada derularii si alte aspecte) ar trebui sa faca obeictul negocierii partilor, fiind stabilit ca atare fie in contractul individual de munca, fie in conctractul colectiv de munca aplicabil la nivelul entitatii.
 
Dincolo de acest aspect, semnalam ca exista optiunea de a solicita concediu fara plata, cu acordul angajatorului si conform conditiilor din Codul muncii si a celor negociate in contractul colectiv de munca.
 
 
 
Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert Legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro
 
 
 
 
NOUTATI din Legislatie muncii

S-a modificat legislatia privind acordarea DIRNEI!


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]