legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Munca suplimentara, in zilele de sarbatoare legala si in zilele de repaus saptamanal. Ce salariu se plateste?

munca suplimentaramunca sarbatori legalerepaus saptamanal
Aflam prin cele ce urmeaza cum se plateste munca efectuata in zile de sarbatoare legala in urmatoarele situatii: 
 
- pentru orele lucrate in zilele de sarbatori legale care se includ in norma lunara;
 - pentru orele lucrate in zilele de sarbatori legale care constituie si ore suplimentare; 
 
De asemenea, vom vedea daca se trateaza diferit orele suplimentare efectuate in zile de sarbatori legale versus orele suplimentare efectuate in zile obisnuite.
 
Raspunsul specialistului:
 
Indiferent de organizarea timpului de lucru, un salariat beneficiaza saptamanal de repaus de 48 de ore consecutive.
 
Asadar, indiferent de organizarea timpului de lucru salariatii au dreptul la acordarea in natura a repausului saptamanal de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica (art. 137 alin. (1) din Codul muncii).
Astfel, atata timp cat nici in privinta salariatilor ce lucreaza dupa un program de lucru in schimburi sau in ture nu este prevazuta vreo exceptie de la aplicarea acestor dispozitii legale, apreciem ca si acestia au dreptul la repaus saptamanal.
 
Potrivit art. 260 alin. (1) lit. j) din Codul muncii, republicat, constituie contraventie nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal si se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.
 
Totodata, in situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor (art. 137 alin. (4) din Codul muncii, republicat).
In acest caz, salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 120 alin. (2). Art. 120 alin. (2) precizeaza ca sporul nu poate fi mai mic de 75 % din salariul de baza. Prin urmare, doar cu totul exceptional angajatorul poate acorda zilele de repaus saptamanal in mod cumulat in conditiile anterior precizate, numai cu autorizarea ITM.
Astfel, potrivit art. 137 alin. (4), in situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor. In acest caz, salariatii au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2) in temeiul dispozitiilor art. 137 alin. (5) din Codul muncii.
Potrivit art. 123 alin. (2) dublul compensatiilor cuprinde un spor care nu poate fi mai mic de 150%.
Asadar, pentru o activitatea continua de maximum 14 zile calendaristice salariatii vor beneficia de un spor la salariu negociat in contractul colectiv de munca sau in lipsa acestuia in contractul individual de munca ce nu poate fi mai mic de 150% corespunzator duratei acesteia precum si de zilele de repaus saptamanal cumulate, in natura, pentru fiecare 14 zile lucrate 4 zile cumulate de repaus saptamanal.
 
In ceea ce priveste munca suplimentara, conform art 122 alin. (1) din Codul muncii, munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia iar conform art. 123 alin. (1) daca compensarea in acest termen nu este posibila, in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia. Potrivit art. 123 alin. (2) sporul pentru munca suplimentara, acordat in aceste conditii, se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
 
In ceea ce priveste munca in zi de sarbatoare legala, in cazul in care din motive justificate nu se poate acorda timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile, munca suplimentara se compenseaza cu un spor de 100% din salariu de baza conform celor prevazute la art. 142 din Codul muncii. Salariul de baza la care se calculeaza sporurile este salariul de baza din luna efectuarii platii.
 
Astfel, munca in zilele de repaus saptamanal, munca suplimentara si munca in zilele de sarbatoare legala este reglementata distinct.
Orele suplimentara sunt orele lucrate de luni pana vineri peste programul normal de lucru.
Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
 
Orele lucrate sambata si duminica nu sunt ore suplimentare sunt ore lucrate in zilele de repaus saptamanal pentru care nu exista doar optiunea platii ci acestea se acorda intotdeauna in natura. Asadar, pentru orele lucrate in zilele de sambata si duminica salariatul va primi alte doua zile consecutive liber cand va fi platit ca si cum a lucrat la care se mai adauga sporul de x% pentru nerespectarea repausului saptamanal in zilele de sambata si duminica conform art. 137 din Codul muncii.
 
Orele lucrate in zilele de sarbatoare legala nu sunt ore suplimentare ci este munca in zi de sarbatoare legala. In ceea ce priveste munca in zi de sarbatoare legala, in cazul in care din motive justificate nu se poate acorda timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile, munca suplimentara se compenseaza cu un spor de 100% din salariu de baza conform celor prevazute la art. 142 din Codul muncii. Salariul de baza la care se calculeaza sporurile este salariul de baza din luna efectuarii platii.
 
 
Raspuns oferit de Gabriela Dita, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro
 
 

de LegislatiaMuncii.ro


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
munca suplimentaramunca sarbatori legalerepaus saptamanal

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 07 Ianuarie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Munca suplimentara, in zilele de sarbatoare legala si in zilele de repaus saptamanal. Ce salariu se plateste? Nota: 4 din 5 - 5 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

Comentarii (2)


ionescu mariana
12-Ian-2020

Intrebare: În ce conditii poate accepta un salariat sa i se schimbe zilele de repaus saptamanal , sa lucreze in repaosul saptamanal consacrat sambata, duminica si in zilele de sarbatoare legala? Se poate acest lucru prinj simpla afisare a programului de catre seful compartimentului si aprobat semnat de conducerea institutiei? Multumesc

Mihale Aurica
11-Ian-2020

Lucrez ca îngrijitoare persoane cu dizabilități ,suntem doua persoane pe un schimb iar când una din cele doua își ia concediu rămâne doar una pe schimb atât ziua cât și noaptea. E corect și legal sa stai 12 ore singur cu 14 persoane cu dizabilități ?

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Munca suplimentara si munca in zi de repaus saptamanalIntrebare: Daca programul angajatilor in prima saptamana este de 48 de ore (luni-sambata) urmata de zile libere (duminica-luni) si saptamana urmatoare este de 36 de ore (marti - vineri) cu zile libere (sambata - duminica), programul de lucru presupune 8 ore suplimentare sau ma incadrez ca program normal de lucru cu media de 40 de ore pe saptamana?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
ONG. Activitate prestata ocazional. Tip de contractIntrebare: Cum pot fi platite doua persoane fizice (au contract individual de munca in alta parte) care presteaza ocazional activitate (1 data la cateva luni) in cadrul unei asociatii (ONG) care desfasoara si activitate economica? Se poate face conventie civila, le retinem 10% impozit la sursa si depunem declaratia 100? Sau ce alt tip de contract putem folosi?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]