Aflam prin cele ce urmeaza cum se plateste munca efectuata in zile de sarbatoare legala in urmatoarele situatii:
- pentru orele lucrate in zilele de sarbatori legale care se includ in norma lunara;
- pentru orele lucrate in zilele de sarbatori legale care constituie si ore suplimentare;
De asemenea, vom vedea daca se trateaza diferit
orele suplimentare efectuate in zile de sarbatori legale versus orele suplimentare efectuate in zile obisnuite.
Raspunsul specialistului:
Indiferent de organizarea timpului de lucru, un salariat beneficiaza saptamanal de repaus de 48 de ore consecutive.
Asadar, indiferent de organizarea timpului de lucru salariatii au dreptul la acordarea in natura a repausului saptamanal de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica (art. 137 alin. (1) din Codul muncii).
Astfel, atata timp cat nici in privinta salariatilor ce lucreaza dupa un program de lucru in schimburi sau in ture nu este prevazuta vreo exceptie de la aplicarea acestor dispozitii legale, apreciem ca si acestia au dreptul la repaus saptamanal.
Potrivit art. 260 alin. (1) lit. j) din Codul muncii, republicat, constituie contraventie nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal si se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.
Totodata, in situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor (art. 137 alin. (4) din Codul muncii, republicat).
In acest caz, salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 120 alin. (2). Art. 120 alin. (2) precizeaza ca sporul nu poate fi mai mic de 75 % din salariul de baza. Prin urmare, doar cu totul exceptional angajatorul poate acorda zilele de repaus saptamanal in mod cumulat in conditiile anterior precizate, numai cu autorizarea ITM.
Astfel, potrivit art. 137 alin. (4), in situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor. In acest caz, salariatii au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2) in temeiul dispozitiilor art. 137 alin. (5) din Codul muncii.
Potrivit art. 123 alin. (2) dublul compensatiilor cuprinde un spor care nu poate fi mai mic de 150%.
Asadar, pentru o activitatea continua de maximum 14 zile calendaristice salariatii vor beneficia de un spor la salariu negociat in contractul colectiv de munca sau in lipsa acestuia in contractul individual de munca ce nu poate fi mai mic de 150% corespunzator duratei acesteia precum si de zilele de repaus saptamanal cumulate, in natura, pentru fiecare 14 zile lucrate 4 zile cumulate de repaus saptamanal.
In ceea ce priveste munca suplimentara, conform art 122 alin. (1) din Codul muncii, munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia iar conform art. 123 alin. (1) daca compensarea in acest termen nu este posibila, in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia. Potrivit art. 123 alin. (2) sporul pentru munca suplimentara, acordat in aceste conditii, se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
In ceea ce priveste munca in zi de sarbatoare legala, in cazul in care din motive justificate nu se poate acorda timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile, munca suplimentara se compenseaza cu un spor de 100% din salariu de baza conform celor prevazute la art. 142 din Codul muncii. Salariul de baza la care se calculeaza sporurile este salariul de baza din luna efectuarii platii.
Astfel, munca in zilele de repaus saptamanal, munca suplimentara si munca in zilele de sarbatoare legala este reglementata distinct.
Orele suplimentara sunt orele lucrate de luni pana vineri peste programul normal de lucru.
Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
Orele lucrate sambata si duminica nu sunt ore suplimentare sunt ore lucrate in zilele de repaus saptamanal pentru care nu exista doar optiunea platii ci acestea se acorda intotdeauna in natura. Asadar, pentru orele lucrate in zilele de sambata si duminica salariatul va primi alte doua zile consecutive liber cand va fi platit ca si cum a lucrat la care se mai adauga sporul de x% pentru nerespectarea repausului saptamanal in zilele de sambata si duminica conform art. 137 din Codul muncii.
Orele lucrate in zilele de sarbatoare legala nu sunt ore suplimentare ci este munca in zi de sarbatoare legala. In ceea ce priveste munca in zi de sarbatoare legala, in cazul in care din motive justificate nu se poate acorda timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile, munca suplimentara se compenseaza cu un spor de 100% din salariu de baza conform celor prevazute la art. 142 din Codul muncii. Salariul de baza la care se calculeaza sporurile este salariul de baza din luna efectuarii platii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<