Majorarile salariale din Europa de Est nu sunt o amenintare pentru marile companii

Mara Dobrin
Mara Dobrin
29 Septembrie 2017
29 Septembrie 2017
Mara Dobrin
Mara Dobrin
majorari salariale 2017criza fortei de munca 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Majorarile salariale din Europa de Est tind sa fie tot mai frecvente, dar nu reprezinta o amenintare pentru marile companii, conform specialistilor in domeniu.

Motivul este simplu. Chiar daca cresterile salariale au survenit, precum in Praga sau in Budapesta, mana de lucru este tot ieftina pentru investitori. Iar punctul forte este productivitatea, care va deveni din ce in ce mai ridicata, chiar daca in prezent majorarile salariale o depasesc. Este vorba despre o investitie pe termen lung, conform jurnalistilor de la Bloomberg, citati de Agerpres.

Acestia au realizat mai multe calcule specifice, pentru a ajunge la concluzia ca acele costuri pentru mana de lucru ii costa pe angajatori doar un sfert, comparativ cu cele din Germania. De asemenea, nici productivitatea nu este la acelasi nivel ca acolo, dar Europa de Est pastreaza o "rezerva" de productivitate, este de parere Bela Galgoczy, un cunoscut economist la European Trade Union Institute.

Aceste calcule au fost efectuate tinand cont de datele puse la dispozitie de Eurostat ( statistica Comisiei Europene), la finalul anului precedent.

Desi muncitorii continua sa plece in Occident in speranta unor salarii mai mari, investitorii considera ca inca merita sa vina in Europa de Est. In pofida deficitului fortei de munca, acestia cred ca exista solutii pentru a atrage salariati.

Majorarile salariale, oferirea beneficiilor si chiar asigurarea cazarii angajatilor care sunt din provincie, acestea sunt doar cateva dintre beneficiile oferite.


Domeniile cele mai afectate de criza fortei de munca: IT, servicii si retail


Vesti mai putin incurajatoare pentru angajatori, in contextul in care criza fortei de munca se adanceste. Ba mai mult decat atat, exista anumite domenii in care criza pare sa fie mai pregnanta, cum ar fi cel de IT, retail, serviciile sau industria automotive.


Investitorii sunt din ce in ce mai ingrijorati si nu stiu cum sa rezolve aceasta chestiune. Asa se faca ca piata muncii nu ofera candidati bine pregatiti in IT, desi exista o cerere foarte mare, in acest sens...citeste continuarea aici >>>




NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]