In acest scop, Comisia Europeana sprijina doua proiecte conduse de serviciile publice pentru ocuparea fortei de munca din Italia si din Franta, care vor oferi unui numar de maximum 6.000 de tineri plasamente in domenii legate de solidaritate in alte tari ale UE.
Comisarul pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale, competente si mobilitatea fortei de munca, Marianne Thyssen, a declarat:
„Corpul european de solidaritate isi propune sa creeze mai multe oportunitati de o calitate mai buna. Ma bucur ca incepand de astazi, odata cu lansarea componentei profesionale, Corpul le ofera tinerilor nostri intregul sau potential. In cooperare cu serviciile publice pentru ocuparea fortei de munca si cu partenerii locali, vom oferi pentru mii de tineri o oportunitate concreta de ocupare a unui loc de munca sau de efectuare a unui stagiu in domenii legate de solidaritate in intreaga Europa. Acest lucru le va permite sa isi dezvolte competentele si sa isi imbunatateasca perspectivele viitoare pe piata muncii.”
Cele doua proiecte conduse de serviciul public din Franta pentru ocuparea fortei de munca (Pôle Emploi) si de agentia nationala italiana pentru politici active pentru piata fortei de munca (ANPAL) aduc laolalta servicii publice si organizatii din diferite state membre ale UE, pentru a oferi locuri de munca sau stagii tinerilor cu varste intre 18 si 30 de ani. Participantii selectati vor avea posibilitatea de a desfasura o gama larga de activitati, cum ar fi asistenta medicala, integrare sociala, protectie a mediului, asistenta pentru migranti si refugiati sau ajutor alimentar, in alta tara din UE. Proiectele se vor adresa angajatorilor, vor asigura gasirea candidatilor potriviti pentru posturi si vor oferi participantilor sprijin financiar si de alta natura, cum ar fi cursuri de formare. Proiectele sunt finantate cu peste 14 milioane de euro prin programul pentru ocuparea fortei de munca si inovare sociala.
Calendar si etape urmatoare
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Ghidul HR-istului
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Cele doua proiecte vor continua sa sprijine tinerii pentru gasirea de plasamente transfrontaliere pana in primavara anului 2019 si vor colabora cu alte proiecte in materie de plasamente profesionale pentru Corpul european de solidaritate.
Anuntat in septembrie 2016 de presedintele Jean-Claude Juncker, Corpul European de Solidaritate a fost lansat in 7 decembrie 2016. De atunci, peste 32.000 de tineri s-au alaturat lui, dintre care 1.383 din Romania.
In martie 2017, a inceput corelarea dintre candidatii pentru stagii de voluntariat cu organizatiile interesate. Pana in prezent, au fost contactati aproape 11.500 de participanti si au fost acceptate 460 de plasamente.
Obiectivul este ca, pana la finalul anului 2020, un numar de cel putin 100.000 de tineri sa participe la Corpul european de solidaritate.
Sursa: europa.eu