La Camera Deputatilor este inscris un proiect de lege pentru completarea Legii nr. 76 din 2002 privind sistemul asigurarilor de somaj si stimularea fortei de munca.
Aceasta propunere legislativa doreste acordarea unei indemnizatii de somaj pentru persoanele care detin vechime neintrerupta in campul muncii de cel putin 35 de ani la data depunerii cererii pentru a beneficia de somaj, pana la data implinirii conditiilor legale de pensionare pentru limita de varsta , "in vederea asigurarii unor minime conditii de viata celor care au contribuit un numar semnificativ de ani la bugetul asigurarilor de somaj", conform expunerii de motive a prezentului proiect de lege.
Conform proiectului, se doreste introducerea unui nou alineat, care sa prevada urmatoarele:
"(1/1) Prin exceptie de la alineatul (1), pentru persoanele ce au vechime neintrerupta in campul muncii de cel putin 35 de ani de la data depunerii cererii la Agentiile de Ocupare a Fortei de Munca, indemnizatia de somaj se acorda pana la data implinirii conditiilor legale de pensionare pentru limita de varsta, prevazute de legislatia in vigoare."
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
250 Modele Fise de Post
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Cuantumul indemnizatiei de somaj ar urma sa fie o suma acordata lunar, egala cu 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, la care se va adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale de 10%.
Care sunt motivele initiatorilor pentru inaintarea acestei propuneri legislative?
"Politicile publice din Romania nu sunt, din pacate, focalizate precis asupra grupurilor tinta care intampina dificultati in gasirea unui loc de munca. De exemplu, sistemul de protectie al persoanelor in cautarea unui loc de munca, cu un stagiu de cotizare de 35 de ani, este practic inexistent, desi cea mai mare a acestor persoane se afla in cautarea unui loc de munca.
Necesitatea unui sistem de protectie in cazul acestor persoane rezida din refuzul evident al angajatorilor de a incadra persoane cu o varsta apropiata pensionarii. Dincolo de motivele invocate de angajatori si de subiectivismului, de cele mai multe ori nejustificat, al celor care recruteaza, situatia este una demonstrata – persoanele care au implinit varsta de 50 de ani au foarte putine sanse de a-si gasi un loc de munca. "
Conform expunerii de motive, la finalul lunii martie 2014, in Romania erau inregistrati nu mai putin de 503.702 de someri. Dintre acestia, numarul total al somerilor indemnizati cu stagiu de cotizare de peste 35 de ani si al celor neindemnizati cu varsta de peste 55 de ani reprezinta un procent de 11,6%.
"Masura reglementata are in vedere persoanele care au vechime neintrerupta in munca si care isi doresc prelungirea vietii active, dar nu reusesc, sub conditia acceptarii oricarui loc de munca si participarii la cursuri pentru stimularea ocuparii si de formare profesionala oferite de agentiile pentru ocupare fortei de munca.", se mai declara in expunerea de motive a prezentului proiect de lege.
Acest proiect de lege este inscris pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor.
Evident, aceste prevederi nu se aplica in acest moment. Este un proiect de lege. Va tinem la curent cu noutati pe aceasta tema.
Urmariti procesul legislativ aici.
Sursa: Expunerea de motive, Forma initiatorului