Proiect de lege: Persoanele cu vechime neintrerupta de minim 35 de ani pot beneficia de indemnizatie de somaj pana la pensionarea pentru limita de varsta!

somajsomaj si pensieindemnizatie de somaj pana la pensionare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

La Camera Deputatilor este inscris un proiect de lege pentru completarea Legii nr. 76 din 2002 privind sistemul asigurarilor de somaj si stimularea fortei de munca.


Aceasta propunere legislativa doreste acordarea unei indemnizatii de somaj pentru persoanele care detin vechime neintrerupta in campul muncii de cel putin 35 de ani la data depunerii cererii pentru a beneficia de somaj, pana la data implinirii conditiilor legale de pensionare pentru limita de varsta , "in vederea asigurarii unor minime conditii de viata celor care au contribuit un numar semnificativ de ani la bugetul asigurarilor de somaj", conform expunerii de motive a prezentului proiect de lege.


Conform proiectului, se doreste introducerea unui nou alineat, care sa prevada urmatoarele:


"(1/1) Prin exceptie de la alineatul (1), pentru persoanele ce au vechime neintrerupta in campul muncii de cel putin 35 de ani de la data depunerii cererii la Agentiile de Ocupare a Fortei de Munca, indemnizatia de somaj se acorda pana la data implinirii conditiilor legale de pensionare pentru limita de varsta, prevazute de legislatia in vigoare."




Cuantumul indemnizatiei de somaj ar urma sa fie o suma acordata lunar, egala cu 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, la care se va adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale de 10%.


Care sunt motivele initiatorilor pentru inaintarea acestei propuneri legislative?

"Politicile publice din Romania nu sunt, din pacate, focalizate precis asupra grupurilor tinta care intampina dificultati in gasirea unui loc de munca. De exemplu, sistemul de protectie al persoanelor in cautarea unui loc de munca, cu un stagiu de cotizare de 35 de ani, este practic inexistent, desi cea mai mare a acestor persoane se afla in cautarea unui loc de munca.


Necesitatea unui sistem de protectie in cazul acestor persoane rezida din refuzul evident al angajatorilor de a incadra persoane cu o varsta apropiata pensionarii. Dincolo de motivele invocate de angajatori si de subiectivismului, de cele mai multe ori nejustificat, al celor care recruteaza, situatia este una demonstrata – persoanele care au implinit varsta de 50 de ani au foarte putine sanse de a-si gasi un loc de munca. "


Conform expunerii de motive, la finalul lunii martie 2014, in Romania erau inregistrati nu mai putin de 503.702 de someri. Dintre acestia, numarul total al somerilor indemnizati cu stagiu de cotizare de peste 35 de ani si al celor neindemnizati cu varsta de peste 55 de ani reprezinta un procent de 11,6%.


"Masura reglementata are in vedere persoanele care au vechime neintrerupta in munca si care isi doresc prelungirea vietii active, dar nu reusesc, sub conditia acceptarii oricarui loc de munca si participarii la cursuri pentru stimularea ocuparii si de formare profesionala oferite de agentiile pentru ocupare fortei de munca.", se mai declara in expunerea de motive a prezentului proiect de lege.

Acest proiect de lege este inscris pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor.

Evident, aceste prevederi nu se aplica in acest moment. Este un proiect de lege. Va tinem la curent cu noutati pe aceasta tema.


Urmariti procesul legislativ aici.

 

Sursa: Expunerea de motive, Forma initiatorului




 

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
somajsomaj si pensieindemnizatie de somaj pana la pensionare

Data aparitiei: 11 Iunie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Proiect de lege: Persoanele cu vechime neintrerupta de minim 35 de ani pot beneficia de indemnizatie de somaj pana la pensionarea pentru limita de varsta! Nota: 3.85 din 5 - 69 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]