Munca la negru, "un obicei de care romanii scapa greu"
In timpul acestor controale, reprezentantii de la Inspectia Muncii au depistat aproximativ 1.040 de persoane care lucrau la negru, aceasta fiind o practica des intalnita in Romania. Neavand incotro si nefiind constienti de repercursiunile acestui demers, multi romani accepta sa munceasca in acest regim, desi singurii dezavantajati sunt chiar ei.
Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat la Inspectia Muncii: "Depistarea a peste o mie de persoane care munceau fara forme legale, intr-o saptamana de controale, din care 951 intr-un singur judet, reprezinta un semnal pentru inspectori ca, munca la negru este un obicei de care unii angajatori scapa greu. Daca in anumite inspectii am ales intai varianta controlului preventiv, cu avertismente si consiliere a angajatorilor, pentru munca fara forme legale sau ocoliri ale legii prin mascarea unui program de lucru prelungit in unul de o ora sau doua, toleranta este zero si sanctiunile pe masura. Amenzi contraventionale sau dosare penale vor fi variantele de lupta permanenta cu fenomenul numit popular munca la negru".
Desigur ca inspectorii au sanctionat angajatorii care nu respectau formele legale amintite mai sus, iar la nivel national s-au aplicat amenzi in valoare de 972.000 de lei din care 710.000 de lei pentru munca la negru. In acest sens, au fost sanctionati 352 de angajatori.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Concedierea perfect legala
Amenzi si in domeniul securitatii si sanatatii in munca
Tot in perioada mentionata, in domeniul securitatii si sanatatii in munca s-au aplicat amenzi in valoare de 239.500 de lei.
Angajatorii au comunicat catre inspectoratele teritoriale de munca 80 de evenimente care, in urma cercetarilor efectuate de inspectorii de munca, vor fi incadrate sau nu ca fiind accidente de munca. Au fost sanctionati 831 de angajatori in domeniu.