Programul de lucru flexibil sau programul individualizat de munca este o alternativa la programul normal de munca. Angajatorul poate stabili programe individualizate de munca, cu acordul sau la solicitarea salariatului in cauza.
Programele individualizate de munca presupun un mod de organizare flexibil a timpului de munca. Durata zilnica a timpului de munca este impartita in doua perioade: o perioada fixa in care personalul se afla simultan la locul de munca si o perioada variabila, mobila, in care salariatul isi alege orele de sosire si de plecare, cu respectarea timpului de munca zilnic. Programul individualizat de munca poate functiona numai cu respectarea timpului de munca cu norma intreaga de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.
Totodata, durata maxima legala a timpului de munca si in cazul programului individualizat de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
250 Modele Fise de Post
Pentru anumite activitati sau profesii stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, se pot negocia, prin contractul colectiv de munca respectiv, perioade de referinta mai mari de 4 luni, dar care sa nu depaseasca 6 luni.
Sub rezerva respectarii reglementarilor privind protectia sanatatii si securitatii in munca a salariatilor, din motive obiective, tehnice sau privind organizarea muncii, contractele colective de munca pot prevedea derogari de la durata perioadei de referinta mai mari de 4 luni, dar care sa nu depaseasca 6 luni, dar pentru perioade de referinta care in niciun caz sa nu depaseasca 12 luni.
La stabilirea perioadelor de referinta nu se iau in calcul durata concediului de odihna anual si situatiile de suspendare a contractului individual de munca. Aceste prevederi nu se aplica tinerilor care nu au implinit varsta de 18 ani.
Pe langa aceste reglementari de care trebuie sa tineti cont la implementarea programului individualizat de munca trebuie sa aveti in vedere si modul de evidentiere a programului de lucru. Noi am pregatit in acest sens un model de foaie colectiva de prezenta cu evidenta numarului de ore lucrate de fiecare salariat zilnic.
Editorial semnat de Gabriela Dita, Expert in legislatia muncii si drept comercial si autor Consilier Ghid complet pentru departamentul HR.