Orele suplimentare trebuie compensate prin bani sau zile libere?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
26 Septembrie 2016
26 Septembrie 2016
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
ore suplimentarezile liberecompensare zile libere
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Multi dintre angajati efectuaza ore suplimentare la jobul pe care il au. Fie ca vor, fie ca sunt constransi de angajator, discutiile pot fi infinite pe aceasta tema. Intrebarea care apare, insa, de cele mai multe ori este: trebuie sa primeasca zile libere in contul acestor ore suplimentare sau banii aferenti?

In cele mai multe dintre cazuri, angajatul va prefera banii, evident. De obicei, angajatorul va prefera sa acorde zile libere. Ce spune, insa, legea? Cum este corect si legal?

Situatia aceasta este prevazuta cat se poate de clar in artiolul 122 din Codul Muncii. Aceste precizeaza ca munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia. Dat fiind ca legislatia impune compensarea orelor suplimentare, rezulta ca aceasta nu se face la cererea salariatului. Asadar, salariatul nu are un drept de optiune intre compensarea orelor suplimentare si plata lor.

Atentie insa: in aceeasi masura nici angajatorul nu are un drept de optiune intre compensarea orelor suplimentare si plata lor. Trebuie sa observam faptul ca legiuitorul a stabilit ca solutie principala pentru compensarea orelor suplimentare acordarea de timp liber si abia ca solutie secundara, daca prima varianta nu este posibila in termen de 60 de zile, pentru compensarea in bani.

In concluzie, un angajator este obligat de lege sa compenseze orele suplimentare cu zile libere in urmatoarele 60 de zile. In cazul in care nu isi indeplineste aceasta obligatie, angajatorul risca amenzi de la 1500 lei la 3000 lei pentru fiecare de caz, astfel cum se prevede la art. 260 lit. I) din Codul muncii.

Doar ca solutie alternativa, si secundara, este precizata in legislatie compensarea in bani. Desi, cu siguranta, angajatul asta isi doreste de multe ori.

NOUTATI din Legislatia muncii

Concedierea pentru inaptitudine. Etape procedurale. Greseli frecvente:


Participati in data de 15 noiembrie la webinarul specializat sustinut de expertul prof. univ. dr. Raluca Dimitriu!

Temele care vor fi abordate la webinar
- Cine poate contesta fisa de aptitudine?
- Ce facem cu salariatul declarat „apt conditionat”?
- Cum se poate executa preavizul de catre salariatul declarat „inapt”?
- Diferenta dintre inaptitudine si invaliditate
- Diferenta dintre inaptitudine si necorespundere profesionala
- Etape procedurale. Greseli frecvente
- Practica judecatoreasca

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]