Model PREAVIZ pentru desfiintarea locului de munca

preavizdesfiintarea locului de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Model PREAVIZ pentru desfiintarea locului de munca
 
Conform art. 67 din Codul muncii , salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil.

In sectorul privat, modalitatea de acordare a salariilor compensatorii nu este reglementata de lege. Astfel, cuantumul platilor compensatorii, data acordarii, alte conditii de acordare se stabilesc prin colectiv de munca.

Chiar daca Codul muncii nu prevede in mod expres apreciem ca acordarea platilor compensatorii poate fi stabilita si pin contractul individual de munca situatie in care conditiile de acordare se stabilesc prin acest contract. Totodata, consideram ca nimic nu impiedica angajatorul sa acorde salariatilor concediati si alte compensatii decat cele prevazut in contractul individual de munca si in contractul colectiv de munca (CCM). Insa, dreptul la plati compensatorii se stabileste anterior incetarii contractului individual de munca, deci in timpul executarii acestuia.

Dupa incetarea contractului individual de munca, cand inceteaza calitatea de angajator si calitatea de salariat, nu se mai pot stabili drepturi in favoarea fostului salariat. Intrucat, legea nu reglementeaza conditiile de acordare a platilor compensatorii, acestea sunt stabilite de catre parti, angajator si salariat.

In practica, de regula, salariile compensatorii se acorda la incetarea contractului individual de munca odata cu lichidarea drepturilor salariale.
 
Dispozitiile art. 65 alin. (1) Codul muncii , republicat, reglementeaza posibilitatea incetarii contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului determinata de desfiintarea locului de munca, iar alin. (2) al acestui articol specifica ca desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa. Sarcina dovedirii acestor imprejurari revine angajatorului.

Salariatii concediati in temeiul art. 65 din Codul muncii , republicat, au dreptul la o perioada de preaviz ce nu poate fi mai mica de 20 de zile lucratoare, asa incat veti putea concedia persoana dupa acordarea efectiva a preavizului.

Incetarea CIM va fi inregistrata in registrul electronic de evidenta a salariatilor (ReviSal), iar registrul transmis catre ITM.
 
Model preaviz:
PREAVIZ CONCEDIERE
 
Angajator .............................................................................................
Adresa ..................................................................................................
Inregistrata la Registrul Comertului din ...... sub nr. J.../...../.....
C.U.I. ....................................................................................................
Telefon: ......................................./Fax: ..............................................
 
PREAVIZ Nr. ..../ .......2011
 
Avand in vedere Nota de fundamentare nr. ..... din data de ......., cu privire la Planul de productie realizat in anul 2011 si situatia previziunilor pentru anul 2012 si bugetul pe anul 2012 din cadrul S.C. ...................... S.R.L.,
In temeiul dispozitiilor art. 65 din Legea nr. 53/2003 , republicat, directorul general al S.C. ........................... S.R.L. in baza art. ....... din actul constitutiv

DECIDE
Art. 1. – Incepand cu data de ........ dlui ...................... avand functia de ........................ in cadrul S.C. .................... S.R.L i se acorda un preaviz de 20 de zile lucratoare in perioada ................... – .....................

(2) In perioada preavizului, salariatului i se acorda dreptul sa absenteze 8 ore pe zi de la programul unitatii pentru a-si cauta un loc de munca fara ca aceasta sa-i afecteze salariul si celelalte drepturi.

Art. 2. – (1) La implinirea termenului de preaviz urmeaza a se aplica decizia de concediere a salariatului ..................... avand ca efect incetarea contractului individual de munca inregistrat, la Inspectoratul Teritorial de munca, cu nr. ............. din ............... ca urmare a concedierii individuale din initiativa angajatorului pentru motive care nu tin de persoana salariatului.

(2) Motivele de fapt ale concedierii individuale sunt urmatoarele:

- criza financiara mondiala care si-a produs efectele in economia reala din Romania;

- Planul de productie realizat in anul 2011 de S.C. .................... S.R.L. din care rezulta scaderea veniturilor si limitarea posibilitatii dezvoltarii proiectelor care sa permita incasarea de noi venituri;

- situatia previziunilor pentru anul 2012 a S.C. .......................... S.R.L. comparativ cu situatia estimata pentru anul in curs din care rezulta un numar de comenzi mai mic decat cel preconizat;

- bugetul pentru anul 2012.

- necesitatea adoptarii unor masuri urgente la nivelul S.C. ................................ S.R.L. care sa asigure reducerea cheltuielilor si incadrarea acestora in veniturile estimate a fi incasate in urmatoarele 6 luni, in contextul efectelor blocajului financiar si dificultatii contractarii de credite din sistemul bancar;

- necesitatea adoptarii masurii concedierii individuale pentru motive care nu tin de persoana salariatului si desfiintarea unui post de ................. pozitia ..................... din statul de functii al S.C. ................. S.R.L.;

- desfiintarea locului de munca se impune ca o masura efectiva cu cauze reale si serioase.

(3) Unitatea nu detine posturi vacante si din acest motiv nu poate oferi salariatului un alt loc de munca.

Art. 3. – Motivul de drept al concedierii individuale il constituie art. 65-67 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii , republicat.

Art. 4. – La desfacerea contractului individual de munca i se va acorda salariatului o compensatie/indemnizatie echivalenta cu valoarea a 2 salarii nete din luna anterioara concedierii. De asemenea salariatului i-a fost acordata facilitatea prevazuta la art. 1 alin. (2) din prezenta decizie.

Art. 5. – Departamentele Personal si Departamentul Financiar-contabil vor pune in aplicare prevederile prezentei decizii.
 
Director General,
Administrator,
...............................
 
Data comunicarii:
 
Semnatura de luare la cunostinta a salariatului …………………………

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
preavizdesfiintarea locului de munca

Data aparitiei: 19 Iulie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Model PREAVIZ pentru desfiintarea locului de munca Nota: 3.91 din 5 - 11 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]