Intrebare: Se pot opera pe statele de plata, retineri din salariu, avand ca temei un proces-verbal de contraventie incheiat de agentul de politie? Procesul-verbal este incheiat pe numele firmei si comunicat la sediul acesteia, iar salariatul este mentionat la contestarea contravenientului.
Raspuns:
In cazul in care, conform procesului verbal de constatare a contraventiei, contravenient este salariatul, obligatia de plata a amenzii ii revine acestuia personal.
In cazul in care, societatea a fost obligata la plata unei amenzi contraventionale din vina salariatului, raspunderea acestuia pentru pagubele materiale produse angajatorului poate fi stabilita doar prin promovarea unei actiuni in raspundere patrimoniala conform art. 270 si urm. din Codul muncii, iar nu prin retinerea din salariu. Astfel, potrivit art. 164 alin. (1) Codul muncii, nicio retinere din salariu nu poate fi operata in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege, iar potrivit art. 164 alin. (2) Codul muncii, retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr- o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.
In conditiile in care efectuati retinerea din salariu in conditiile la care va referiti, o actiune in instanta a salariatului va duce la restituirea integrala a sumelor astfel retinute, iar un control al inspectoratului teritorial de munca va poate atrage sanctiuni de natura contraventionala.
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
40 Modele de Regulament Intern
Schimbari iminente ale Codului muncii in 2010! Aflati-le primul!