Editorial, 17.02.2009 - Gabriela Chirazof
Sunt presedintele unui sindicat infiintat la nivelul unei societati si interesul membrilor pe care ii reprezint este ca sindicatul sa participe la negocierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate. Pana anul trecut negocierea s-a desfasurat cu reprezentantii salariatilor. Aproape toti salariatii unitatii sunt membri in sindicat. Nu suntem afiliati la alta structura sindicala, de aceea va intreb cum poate negocia in acest an sindicatul contractul colectiv de munca la nivel de unitate.
Raspuns: Pentru a fi partener in negocierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate trebuie sa indepliniti una dintre urmatoarele conditii: sa vi se fi constatat reprezentativitatea la nivel de unitate printr-o hotarare judecatoreasca ori sa fiti afiliat la o organizatie sindicala reprezentativa.
Pentru ca nu sunteti afiliat la nici o structura sindicala, se exclude a doua varianta, drept urmare, trebuie sa va adresati instantei pentru a va obtine prin forte proprii reprezentativitatea.
Astfel, indeplinirea conditiilor de reprezentativitate a organizatiilor sindicale la nivel de unitate se constata, la cererea acestora, de catre judecatoria in a carei raza teritoriala se afla sediul unitatii. Hotararea este supusa numai recursului.
Potrivit dispozitiilor art. 17 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 130/1996, republicata, la negocierea contractelor colective de munca la nivel de unitate participa organizatiile sindicale care indeplinesc, cumulativ, urmatoarele conditii:
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
- au statut legal de organizatie sindicala;
- numarul de membri ai sindicatului reprezinta cel putin o treime din numarul salariatilor unitatii.
Deci, conditia esentiala pentru a putea face demersurile necesare in instanta pentru dobandirea reprezentativitatii la nivel de unitate este ca membrii sindicatului sa reprezinte cel putin o treime din numarul total de salariati ai unitatii la nivelul careia sindicatul doreste sa isi dobandeasca reprezentativitatea.
Astfel, veti depune la judecatoria in a carei raza teritoriala se afla sediul unitatii o cerere privind constatarea reprezentativitatii sindicatului intemeiata pe dispozitiile art. 17 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 130/1996, republicata, insotita de cateva documente.
In primul rand trebuie sa solicitati conducerii societatii la nivelul careia v-ati infiintat ca sindicat sa va ateste numarul total de salariati ai societatii printr-o adresa pe care o veti atasa in original la cererea in instanta. Atentie, din adresa trebuie sa reiasa si sediul companiei, deoarece are competenta de a solutiona astfel de cereri doar judecatoria in a carei raza teritoriala se afla sediul unitatii.
Alaturi de acest document veti atasa la cerere copie dupa sentinta civila de infiintare a sindicatului si adresa care emana de la sindicat privind numarul membrilor de sindicat la nivelul unitatii respective insotita de lista membrilor acestuia.
__________________________________________________________________
Aveti acces rapid la informatii complete si profesionale despre legislatia muncii!
Cele 800 de pagini si 50 de capitole ale Consilierului – Codul muncii acopera toate aspectele relatiei angajat – angajator, pana in cele mai mici amanunte. Iar pentru cazurile atipice apelati gratuit la serviciul de consultanta de specialitate al Consilierului.
__________________________________________________________________