In data de 9 aprilie in Monitorul Oficial a fost publicat Ordinul ministrului Finantelor Publice "pentru modificarea si completarea Ordinului ministrului economiei si finantelor, nr. 2.007/2008 privind aprobarea componentei Comisiei pentru autorizarea operatorilor economici din domenii cu reglementari specifice si a Regulamentului de organizare si functionare a acesteia, precum si a Criteriilor referitoare la autorizarea functionarii unitatilor emitente de tichete.
Ce se modifica pentru companiile care emit astfel de
tichete de masa sau vouchere de vacanta in 2019?
"Salariatii care au beneficiat de 1 zi libera platita in data de 27.05.2019 in baza OUG 6/2019 (membrii in comisii de votare), vor avea dreptul si la tichet de masa pentru ziua respectiva?"
Incepem prin a mentiona ca art.16 alin.(11) din OUG nr. 6/2019, membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare si operatorii de calculator care asigura predarea dosarelor prevazute la art. 49 alin. (8) din Legea nr. 33/2007, republicata, cu modificarile ulterioare, la sediile birourilor electorale judetene si ale birourilor electorale ale sectoarelor municipiului Bucuresti, au dreptul sa primeasca la cerere o zi libera platita de la locul de munca, in ziua urmatoare datei votarii, pe baza procesului-verbal de predare-primire incheiat cu biroul electoral judetean sau biroul electoral al sectorului municipiului Bucuresti, dupa caz.
IMPORTANT:
Astfel, desi drepturile salariale nu se diminueaza pentru timpul liber acordat pentru participarea la aceasta activitate, apreciem ca tichetele de masa nu se acorda pentru aceasta zi avand in vedere ca timpul liber acordat nu se considera zi lucrata.
Date fiind aceste circumstante, semnalam ca potrivit art. 12 alin. (4) din Legea 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, salariatul poate utiliza, lunar, un numar de tichete de masa cel mult egal cu numarul de zile lucrate.
Consideram ca salariatii care beneficiaza de timp liber in baza art. 16 alin.(11) din OUG nr. 6/2019 nu au dreptul la tichete de masa pentru ziua libera acordata in baza acestei dispozitii legale.
Un raspuns oferit de specialistii de la www.PortalCodulMuncii.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediere pentru inaptitudine medicalaIntrebare: Daca un angajat nu este considerat apt dpdv medical de catre medicul de medicina muncii in urma controlului periodic, care sunt pasii de urmat? in baza carui art. din Codul muncii ii putem desface CIM-ul? Suntem obligati sa-i oferim alte posturi pentru care ar putea fi apt dpdv medical?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediere individuala. Numar salariatiIntrebare: Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate pe parcusul unui an calendaristic? De exemplu : luna septembrie: salariati 110- concediati individual 4; luna octombrie salariati 101 cati salariati se pot concedia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<