Raspunsul specialistului: Putem retine contravaloarea tichetelor de masa incasate necuvenit?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
07 Martie 2016
07 Martie 2016
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
tichete de masaretinere tichete de masatichete de masa acordate necuvenittichete de masa 2016
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cum se procedeaza in situatia in care angajatorii au oferit tichete de masa la finalul lunii februarie 2016 pentru luna martie 2016 iar salariatii inceteaza raporturile de munca?

Daca nu mai au tichetele, poate angajatorul sa retina contravaloarea lor?

Consilier Juridic Rodica Mantescu precizeaza pentru PortalCodulMuncii.ro faptul ca salariatii sunt obligati sa restituie tichetele de masa iar daca nu le mai au, sunt nevoiti sa restituie contravaloarea acestora.

Art. 16 din  Normele metodologice de aplicare a Legii 142/1998 stabileste ca, la sfarsitul fiecarei luni, la data stabilita de angajator sau la data incetarii contractului individual de munca, salariatul are obligatia sa restituie angajatorului tichetele de masa pe suport hartie acordate pentru luna in curs, dar necuvenite si neutilizate potrivit prevederilor legale, sau, dupa caz, contravaloarea acestora, respectiv valoarea corespunzatoare tichetelor de masa alimentate si necuvenite, in cazul tichetelor de masa pe suport electronic.

Daca  salariatul utilizeaza intr-o luna un numar de tichete de masa mai mare decat numarul de zile lucrate, stabilite potrivit art. 10, iar angajatorul nu a incasat de la salariat contravaloarea tichetelor utilizate si necuvenite, angajatorul acorda acestuia pentru luna urmatoare un numar de tichete de masa egal cu numarul de zile lucratoare, diminuat cu numarul de tichete acordate pentru luna anterioara si necuvenite.

"Asadar, angajatorul nu are posibilitatea legala de a retine contravaloarea tichetelor de masa ci el trebuie sa acorde pentru luna urmatoare un numar de tichete de masa egal cu numarul de zile lucratoare, diminuat cu numarul de tichete acordate pentru luna anterioara si necuvenite.

In cazul in care, acest lucru nu mai este posbil, intrucat contractul individual de munca inceteaza, iar salariatul nu restituie tichetele de masa, recuperarea contravalorii tichetelor de masa  poate fi facuta prin doua modalitati:

1. Prin restituirea de salariat de buna voie
2. Prin intermediul instantei de judecata, daca salariatul nu este de acord sa restituie contravaloarea.", precizeaza Consilier Juridic Rodica Mantescu, pentru PortalCodulMuncii.ro.



NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]