Va amintim faptul ca potrivit art. 139 alin. (1) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
- 1 si 2 ianuarie;
- prima si a doua zi de Pasti;
- 1 mai;
- prima si a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 1 decembrie;
- 30 noiembrie – Sfantul Apostol Andrei cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei;
- prima si a doua zi de Craciun;
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
- doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
Alin. (2) din acelasi articol prevede ca acordarea zilelor libere se face de catre angajator.
Dar legea nu spune nimic despre caracterul acestor sarbatori legale. Si este cunoscut faptul ca exista angajatori care interpreteaza legea in mod diferit, de aici si practica neunitara din domeniu.
Insa specialistii din domeniu afirma ca religia angajatilor trebuie respectata si acest lucru trebuie sa se revada si in maniera in care le sunt respectate drepturile la zilele libere legale.
Salariatii ce apartin altei religii decat cea crestin ortodoxa vor instiinta angajatorul cu privire la acest aspect si vor beneficia de zilele de sarbatoare legala, conform legii.
Angajatorii nu vor discrimina salariatii. Drepturile acestora vor fi protejate, indiferent de religia de care apartin.
"Opinia ITM Bucuresti este ca «legiuitorul nu face distinctie cu privire la cultele religioase crestine, iar potrivit legilor de drept, unde legea nu distinge, nici interpretul nu trebuie sa distinga». Totodata, aceeasi institutie scrie ca «unei formulari generale a textului legal trebuie sa-i corespunda o aplicare a sa tot generala, fara a introduce distinctii pe care legea nu le contine, iar angajatii de alte religii vor beneficia de zile libere platite in mod cumulativ si alternativ, in functie de data calendaristica a fiecarei sarbatori»", a declarat pentru Avocatnet Raluca Dinica, director operational Smartree Romania.
Asadar vom tine cont de sarbatorile religioase ale angajatilor ce apartin de alt cult religios si vom acorda zilele libere in consecinta.
Zile libere 2016 - Calendar sarbatori legale 2016