legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Sarbatorile legale in Romania. Cazul salariatilor necrestini

sarbatorile legale in romaniazile libere romaniazile libere 2018zile libere cetateni necrestini
Sarbatorile legale in Romania au fost un subiect controversat in ultima vreme, iar prin modificari succesive ale art. 139 din Codul muncii, numarul sarbatorilor legale, in care nu se lucreaza, a crescut an de an, ajungand in prezent in Romania la 15.


Cea mai recenta sarbatoare a fost adaugata prin Legea nr. 64/2018, publicata in Monitorul oficial nr. 226 din 13 martie 2018 care, dupa cum stim, a declarat Vinerea Mare ca zi nelucratoare.


Analizand continutul art. 139 din Codul muncii, observam ca exista doua categorii de sarbatori: religioase si laice. De cele laice beneficiaza, in mod firesc, toti salariatii, dar cele religioase corespund numai unei anumite religii si numai unei anumite confesiuni. In cazul crestinilor neortodocsi, care sarbatoresc de exemplu Pastele la o alta data, angajatorul va avea obligatia de acordare a zilei libere la data respectiva.

Salariati necrestini si numarul zilelor legale in cazul acestora

Cu privire la necrestini insa, este ceva mai complicat. Pentru a nu introduce aici o reglementare discriminatorie, art. 139 alin. (1) prevede ca se vor acorda – “doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.” Aceasta prevedere nu este insa introdusa distinct, ci in enumerarea generala a sarbatorilor legale, ceea ce poate naste intrebarea daca salariatii necrestini vor avea dreptul la zile libere corespunzatoare propriei religii in locul celor crestine, sau in afara de cele crestine? Legiuitorul ar fi trebuit sa prevada faptul ca, de vreme ce beneficiaza de aceste zile libere, salariatii necrestini nu vor avea dreptul si la zile libere de sarbatoare crestina, totusi nu a facut-o.  Fireste, este rational sa interpretam in sensul unei posibilitati de optiune intre zilele libere de sarbatoare religioasa, nefiind de admis ca necrestinii sa aiba mai multe zile libere pe an decat crestinii.

Dar cel mai adesea firmele se inchid pur si simplu de zilele de sarbatoare. Cele mai multe nu lucreaza deloc, de exemplu, de Paste sau de Craciun. Ce pot face in aceste perioade salariatii necrestini? In practica de pana acum, angajatorul deducea din concediul de odihna al acestor salariati zilele libere acordate in perioadele de sarbatoare crestina.

Salariatii necrestini au mai multe zile libere legale? Este corect?

Desigur ca aceasta situatie poate naste controverse, multi considerand ca nu este tocmai corect ca angajatii musulmani, catolici sau care apartin de Biserica Penticostala sa beneficieze de un numar mai mare de zile libere >>>

Aceasta practica trebuie insa reanalizata in prezent. Intr-adevar, prin Legea nr. 88/2018 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 53/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, publicata in Monitorul oficial nr. 315 din 10 aprilie 2018 s-a introdus un nou alineat la art. 139:  (3) “Zilele libere stabilite potrivit alin. (1) pentru persoanele apartinand cultelor religioase legale, altele decat cele crestine, se acorda de catre angajator in alte zile decat zilele de sarbatoare legala stabilite potrivit legii sau de concediu de odihna anual”.

Fireste, angajatorul este cel care acorda zilele libere (art. 139 alin. (2)) si care realizeaza programarea individuala sau colectiva a concediilor de odihna (art. 148 alin. (1) din Codul muncii). Noul alineat introdus la art. 139 nu poate elimina prerogativa manageriala a angajatorului de a stabili perioadele de concediu.

Astfel, recomandam ca, la realizarea acestei programari individuale sau colective, care presupune consultarea sindicatului sau a salariatilor respectivi, sa se ia in considerare si apartenenta religioasa a salariatilor respectivi. Reamintim ca programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.


de Raluca Dimitriu


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
sarbatorile legale in romaniazile libere romaniazile libere 2018zile libere cetateni necrestini

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 02 Mai 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Sarbatorile legale in Romania. Cazul salariatilor necrestini Nota: 3.8 din 5 - 10 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

Comentarii (2)


lasa tu numele
25-Nov-2018

catolicii is crestini mai tu pocait -pacalit incult. oricum voi toti astia cu prietenii vostri imaginari din cer... ridicolilor !

dumitran gabriela
04-Mai-2018

atentie : cultul Penticostal este cult crestin =Cristos la fel ca si cel Baptist, si are aceleasi sarbatori legale ca si religia Ortodoxa. Nu stiu cum introduceti acest cult langa musulmani si catolici

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Spor CFP determinare cuatum 2020Intrebare: Suntem institutie publica. Intrebare: sporul de control financiar preventiv; In anul 2019 este corect ca acest spor sa se mentina la nivelul acordat in decembrie 2018? chiar daca salariile au crescut? In anul 2020 este corect ca acest spor sa se mentina la nivelul acordat in decembrie 2019? de fapt in decembrie 2018 in conformitate cu OUG 114/2018 art. 34. - (2) Incepand cu luna ianuarie 2019, cuantumul sporurilor, indemnizatiilor, compensatiilor, primelor si al celorlalte elemente ale...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Continuarea activitatii la cerere. Temei incetare CIM pensie limita de varstaIntrebare: Un angajat aduce decizia de pensionare pentru limita de varsta si face cerere de continuare a activitatii pentru un an. contractul nu se inchide, angajatul continua activitatea inca un an, apoi la implinirea acelui an mai face o cerere de continuare a activitatii pentru inca 3 luni. In acest caz, cand angajatul pensionat face cerere de continuare a activitatii, fara sa i se inchida contractul, trebuie intocmit vreun un act/decizie? Acum cand se implinesc cele 3 luni, cat a mai dorit angajatul sa...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]