Sarbatorile legale in Romania. Cazul salariatilor necrestini

sarbatorile legale in romaniazile libere romaniazile libere 2018zile libere cetateni necrestini
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Sarbatorile legale in Romania au fost un subiect controversat in ultima vreme, iar prin modificari succesive ale art. 139 din Codul muncii, numarul sarbatorilor legale, in care nu se lucreaza, a crescut an de an, ajungand in prezent in Romania la 15.


Cea mai recenta sarbatoare a fost adaugata prin Legea nr. 64/2018, publicata in Monitorul oficial nr. 226 din 13 martie 2018 care, dupa cum stim, a declarat Vinerea Mare ca zi nelucratoare.


Analizand continutul art. 139 din Codul muncii, observam ca exista doua categorii de sarbatori: religioase si laice. De cele laice beneficiaza, in mod firesc, toti salariatii, dar cele religioase corespund numai unei anumite religii si numai unei anumite confesiuni. In cazul crestinilor neortodocsi, care sarbatoresc de exemplu Pastele la o alta data, angajatorul va avea obligatia de acordare a zilei libere la data respectiva.

Salariati necrestini si numarul zilelor legale in cazul acestora

Cu privire la necrestini insa, este ceva mai complicat. Pentru a nu introduce aici o reglementare discriminatorie, art. 139 alin. (1) prevede ca se vor acorda – “doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.” Aceasta prevedere nu este insa introdusa distinct, ci in enumerarea generala a sarbatorilor legale, ceea ce poate naste intrebarea daca salariatii necrestini vor avea dreptul la zile libere corespunzatoare propriei religii in locul celor crestine, sau in afara de cele crestine? Legiuitorul ar fi trebuit sa prevada faptul ca, de vreme ce beneficiaza de aceste zile libere, salariatii necrestini nu vor avea dreptul si la zile libere de sarbatoare crestina, totusi nu a facut-o.  Fireste, este rational sa interpretam in sensul unei posibilitati de optiune intre zilele libere de sarbatoare religioasa, nefiind de admis ca necrestinii sa aiba mai multe zile libere pe an decat crestinii.

Dar cel mai adesea firmele se inchid pur si simplu de zilele de sarbatoare. Cele mai multe nu lucreaza deloc, de exemplu, de Paste sau de Craciun. Ce pot face in aceste perioade salariatii necrestini? In practica de pana acum, angajatorul deducea din concediul de odihna al acestor salariati zilele libere acordate in perioadele de sarbatoare crestina.

Salariatii necrestini au mai multe zile libere legale? Este corect?

Desigur ca aceasta situatie poate naste controverse, multi considerand ca nu este tocmai corect ca angajatii musulmani, catolici sau care apartin de Biserica Penticostala sa beneficieze de un numar mai mare de zile libere >>>

Aceasta practica trebuie insa reanalizata in prezent. Intr-adevar, prin Legea nr. 88/2018 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 53/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, publicata in Monitorul oficial nr. 315 din 10 aprilie 2018 s-a introdus un nou alineat la art. 139:  (3) “Zilele libere stabilite potrivit alin. (1) pentru persoanele apartinand cultelor religioase legale, altele decat cele crestine, se acorda de catre angajator in alte zile decat zilele de sarbatoare legala stabilite potrivit legii sau de concediu de odihna anual”.

Fireste, angajatorul este cel care acorda zilele libere (art. 139 alin. (2)) si care realizeaza programarea individuala sau colectiva a concediilor de odihna (art. 148 alin. (1) din Codul muncii). Noul alineat introdus la art. 139 nu poate elimina prerogativa manageriala a angajatorului de a stabili perioadele de concediu.

Astfel, recomandam ca, la realizarea acestei programari individuale sau colective, care presupune consultarea sindicatului sau a salariatilor respectivi, sa se ia in considerare si apartenenta religioasa a salariatilor respectivi. Reamintim ca programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.


NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Raluca Dimitriu


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
sarbatorile legale in romaniazile libere romaniazile libere 2018zile libere cetateni necrestini

Data aparitiei: 02 Mai 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Sarbatorile legale in Romania. Cazul salariatilor necrestini Nota: 3.8 din 5 - 10 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]