Conform Specialistilor PortalCodulMuncii, concediul de odihna nu se pierde. Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor si nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari (art. 144 din Codul muncii ).
Conform art. 38 din Codul muncii , salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.
Retinem ca dreptul la concediul de odihna este un drept garantat si nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.
Salariatii nu pot renunta la dreptul la concediul de odihna iar angajatorul nu trebuie sa uite ca acordarea concediului de odihna este un drept al salariatului care naste o obligatie pentru angajator.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Legis Plus Legislatia Muncii
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Specialistii PortalCodulMuncii.ro mai subliniaza faptul ca "angajatorul este obligat sa respecte prevederile legislatiei muncii de acordare a concediului de odihna potrivit programarilor efectuate iar salariatul poate fi constrans, prin intermediul regulamentului intern, la efectuarea concediului de odihna in perioada programata, in caz contrar angajatorul putand fi sanctionat de inspectorii de munca in temeiul dispozitiilor Legii 108/1999 republicata cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei iar salariatul putand fi sanctionat disciplinar de angajator potrivit dispozitiilor regulamentului intern al unitatii."