Adeverinta privind grupa de munca, in vederea pensionarii. Ce OBLIGATII au angajatorii?

Isabela Alexe
Isabela Alexe
02 Iunie 2022
02 Iunie 2022
Isabela Alexe
Isabela Alexe
grupa de muncaadeverinta grupe de munca inainte de 2001legea pensiilor
Adeverinta privind grupa de munca, in vederea pensionarii. Ce OBLIGATII au angajatorii?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Avem un fost salariat care si-a depus dosar pentru pensie, iar cei de la casa de pensii i-au solicitat de la angajator adeverinta cu grupa de toxicitate. Mentionez ca domeniul de activitate al angajatorului este 0146 crestere porcine. Va rog sa-mi spuneti daca domeniul de activitate si functia de ingrijitor animale se incadreaza in categoriile profesionale cu conditii deosebite in grupele I si II de munca in vederea pensionarii."
 
Raspunsul specialistilor: 
 
In conformitate cu prevederile art. 158 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, adeverintele care atesta incadrarea persoanelor in fostele grupe I si/sau a II-a de munca trebuie emise conform legii, pe baza unor documente verificabile intocmite anterior datei de 1 aprilie 2001.
 
Documentul verificabil este definit ca fiind: actul administrativ de nominalizare a persoanelor incadrate in grupe superioare de munca sau, in lipsa acestuia, actul administrativ privind incadrarea locurilor de munca /activitatilor /categoriilor profesionale in grupe superioare de munca; contractul individual de munca; contractul colectiv de munca; decizii interne; act administrativ de modificare a locului de munca sau a sarcinilor de serviciu; extras din statele de plata din care sa rezulte sectia/atelierul/locul de munca, precum si orice alte documente justificative.
 
Avand in vedere prevederile art. 158 din Legea 163/2010 cu modificarile si completarile ulterioare, adeverinta poate fi eliberata numai daca, la nivelul angajatorului, exista documente justificative cu privire la incadrarea locurilor de munca in grupe de munca, in conformitate cu legislatia existenta la momentul respectiv.
 
In opinia noastra, daca in arhiva nu exista documentele din care sa rezulte ca salariatul in cauza a fost la momentul respectiv incadrat in grupa de munca din punct de vedere al locurilor de munca /activitatilor /categoriilor profesionale, nu puteti elibera acum adeverinta de incadrare in grupa de munca.
 
De altfel, tot la art.158 din Legea 263/2010 se prevede ca in situatia in care exista suspiciuni cu privire la legalitatea incadrarii activitatii in grupele I si/sau a II-a de munca, angajatorii sau orice alti detinatori legali de arhive sunt obligati sa puna la dispozitia Casei Nationale de Pensii Publice (CNPP) si/sau a caselor teritoriale de pensii, dupa caz, la solicitarea acestora, documentele intocmite anterior datei de 1 aprilie 2001 pe baza carora s-au eliberat adeverintele care atesta incadrarea persoanelor in fostele grupe I si/sau a II-a de munca, in vederea verificarii respectarii legislatiei in domeniu.
 
In Anexele nr. 1 – 4 la Legea 263/2010 sunt prevazute listele cu categorii de personal si locuri de munca incadrate in conditii de munca.
Analizand aceste liste, nu am identificat activitatea de cresterea porcinelor sau functia de ingrijitor de animale intre cele inscrise in respectivele anexe.
 
Un raspuns valabil la data de 2.06.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]