Adeverinta privind grupa de munca, in vederea pensionarii. Ce OBLIGATII au angajatorii?

grupa de muncaadeverinta grupe de munca inainte de 2001legea pensiilor
Adeverinta privind grupa de munca, in vederea pensionarii. Ce OBLIGATII au angajatorii?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Avem un fost salariat care si-a depus dosar pentru pensie, iar cei de la casa de pensii i-au solicitat de la angajator adeverinta cu grupa de toxicitate. Mentionez ca domeniul de activitate al angajatorului este 0146 crestere porcine. Va rog sa-mi spuneti daca domeniul de activitate si functia de ingrijitor animale se incadreaza in categoriile profesionale cu conditii deosebite in grupele I si II de munca in vederea pensionarii."
 
Raspunsul specialistilor: 
 
In conformitate cu prevederile art. 158 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, adeverintele care atesta incadrarea persoanelor in fostele grupe I si/sau a II-a de munca trebuie emise conform legii, pe baza unor documente verificabile intocmite anterior datei de 1 aprilie 2001.
 
Documentul verificabil este definit ca fiind: actul administrativ de nominalizare a persoanelor incadrate in grupe superioare de munca sau, in lipsa acestuia, actul administrativ privind incadrarea locurilor de munca /activitatilor /categoriilor profesionale in grupe superioare de munca; contractul individual de munca; contractul colectiv de munca; decizii interne; act administrativ de modificare a locului de munca sau a sarcinilor de serviciu; extras din statele de plata din care sa rezulte sectia/atelierul/locul de munca, precum si orice alte documente justificative.
 
Avand in vedere prevederile art. 158 din Legea 163/2010 cu modificarile si completarile ulterioare, adeverinta poate fi eliberata numai daca, la nivelul angajatorului, exista documente justificative cu privire la incadrarea locurilor de munca in grupe de munca, in conformitate cu legislatia existenta la momentul respectiv.
 
In opinia noastra, daca in arhiva nu exista documentele din care sa rezulte ca salariatul in cauza a fost la momentul respectiv incadrat in grupa de munca din punct de vedere al locurilor de munca /activitatilor /categoriilor profesionale, nu puteti elibera acum adeverinta de incadrare in grupa de munca.
 
De altfel, tot la art.158 din Legea 263/2010 se prevede ca in situatia in care exista suspiciuni cu privire la legalitatea incadrarii activitatii in grupele I si/sau a II-a de munca, angajatorii sau orice alti detinatori legali de arhive sunt obligati sa puna la dispozitia Casei Nationale de Pensii Publice (CNPP) si/sau a caselor teritoriale de pensii, dupa caz, la solicitarea acestora, documentele intocmite anterior datei de 1 aprilie 2001 pe baza carora s-au eliberat adeverintele care atesta incadrarea persoanelor in fostele grupe I si/sau a II-a de munca, in vederea verificarii respectarii legislatiei in domeniu.
 
In Anexele nr. 1 – 4 la Legea 263/2010 sunt prevazute listele cu categorii de personal si locuri de munca incadrate in conditii de munca.
Analizand aceste liste, nu am identificat activitatea de cresterea porcinelor sau functia de ingrijitor de animale intre cele inscrise in respectivele anexe.
 
Un raspuns valabil la data de 2.06.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
grupa de muncaadeverinta grupe de munca inainte de 2001legea pensiilor

Data aparitiei: 02 Iunie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Adeverinta privind grupa de munca, in vederea pensionarii. Ce OBLIGATII au angajatorii? Nota: 3.63 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]