"Consider ca investitia in oameni este cea mai profitabila investitie pe care o poate face o societate. Cu o finantare de 5 miliarde euro, din care 4,36 miliarde din fonduri europene, POCU 2014-2020 va fi practic cel mai mare angajator din tara, in urmatorii ani. Tineri, someri, persoane din grupurile vunerabile, antreprenori, lucratori, persoane aflate in saracie sau cu venituri reduse - toti se regasesc in masurile prevazute de program, care va deveni astfel un instrument eficient de stimulare a cresterii economice si de incluziune sociala a persoanelor defavorizate.", a declarat doamna Plumb, la lansarea Programului Operational.
Programul Operational Capital Uman 2014-2020 urmareste integrarea nevoilor de dezvoltare a resurselor umane in ansamblul programelor si politicilor publice ale Romaniei. Se doreste valorizarea capitalului uman ca resursa pentru dezvoltare sustenabila in viitor.
In mod concret, sunt 1,14 miliarde de euro, bani destinati in mod exclusiv pentru combaterea saraciei si excluziunii sociale.
"Aceasta viziune, pe care o are guvernul Ponta, va fi pusa in practica in urmatorii ani. POCU 2014-2020 va contribui la atingerea tintei pentru Romania a Strategiei Europa 2020, adica scoaterea din saracie, pana in 2020, a 580.000 persoane, comparativ cu anul 2008. La indeplinirea acestui obiectiv vor contribui masurile prevazute de cele 7 axe prioritare ale Programului Operational, din care 5 se deruleaza prin Ministerul Muncii, dar si introducerea venitului minim de insertie, care ii va stimula pe cei care au nevoie de sprijinul Statului sa intre pe piata fortei de munca. In concluzie, Programul Operational Capital Uman indeplineste toate conditiile pentru a fi un program de succes si ne va ajuta sa schimbam in continuare in bine Romania.", a declarat doamna Rovana Plumb.
Principalele strategii vizate prin Strategia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca 2014 - 2020:
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Noua lege a pensiilor Ghid practic
- Cresterea participarii tinerilor pe piata fortei de munca, cu accent pe tineri NEETs (tineri care nu sunt ocupati si nici in educatie sau formare profesionala);
- Imbunatatirea participarii pe piata muncii pentru persoanele defavorizate si reducerea ratei somajului pentru toate categoriile de lucratori;
- Imbunatatirea raspunsului pietei muncii la nevoile in schimbare si provocarile unei economii in crestere;
- Incurajarea antreprenoriatului si crearea de afaceri, cu accent pe sectoarele in curs de dezvoltare si de crestere, asa cum sunt identificate in Strategia Nationala de Competitivitate 2014-2020.
- Promovarea incluziunii active si integrarea socio-economica a comunitatilor dezavantajate din mediul urban si rural;
- Dezvoltarea unei culturi pro-active, a participarii si responsabilitatii si prin combaterea stereotipurilor si a discriminarii;
- Dezvoltarea economiei sociale si promovarea antreprenoriatului social si a integrarii in intreprinderile sociale;
- Imbunatatirea accesului la servicii sociale accesibile, durabile si de inalta calitate, prin promovarea tranzitiei catre servicii integrate la nivelul comunitatii.
sursa: MMuncii.ro