Munca la distanta poate exista sub mai multe forme de lucru, dupa cum urmeaza:
- munca la domiciliu si
- munca in afara domiciliului salariatului.
In prezent, acest tip de munca nu este reglementat in legislatia nationala.
Atentie la faptul ca in acest moment se afla in dezbatere in Parlament o initiativa cetateneasca de modificare a Codului muncii
250 Modele Fise de Post
Portal Codul Muncii
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
care prevede, printre altele, si reglementarea uneia dintre cele mai uzitate forme de munca la distanta, respectiv telemunca sau munca prin intermediul calculatorului.
Munca la domiciliu este o alta forma a muncii la distanta, reglementata in Codul muncii in vigoare, dar care impune desfasurarea muncii salariatului la domiciliul sau.
Astfel, salariatii cu munca la domiciliu sunt aceia care indeplinesc, in mod obligatoriu la domiciliul lor, atributiile specifice functiei pe care o detin prin incheierea unui contract specific de munca la domiciliu.
Atentie la faptul ca unul dintre elementele obligatorii ale contractului individual de munca cu munca la domiciliu il constituie programul in cadrul caruia angajatorul este in drept sa controleze activitatea salariatului sau si modalitatea concreta de realizare a controlului.
Conform opiniilor specialistilor angajatorul este in drept sa controleze activitatea salariatului iar programul in cadrul caruia angajatorul isi exercita acest drept si modalitatea concreta de realizare a programului trebuie stabilite prin contractul individual de munca.
In lumina aspectelor legale, preciem ca in prezent exista numai varianta muncii la domiciliu, ca o situatie specifica de desfasurare a muncii, in afara sediilor angajatorului (sediul social sau alte puncte de lucru), insa acest tip de munca presupune in mod obligatoriu ca prestarea muncii sa se desfasoare la domiciliul salariatului.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro